Côtes du Rhône - et af Frankrigs mest populære vindistrikter
Côtes du Rhône, der betyder ”skråningerne ved Rhône”, er et kendt vinområde i det sydlige Frankrig. Rhône er en 800 km. lang flod, der udspringer i Schweiz og løber ind i Frankrig gennem Geneve. På en 250 km. strækning - mere præcist fra Lyon til Avignon - ligger vinområdet Côtes du Rhône.
Særligt det sydlige Rhône er danskernes favorit. Her oplever du en perfekt harmoni mellem saft, kraft og krydderi, som matcher danskernes intense smagspræferencer. Med andre ord passer vine fra Sydrhône perfekt til dansk med – og så er de endda prisvenlige.
Generelt om Côtes du Rhône
Vinproduktion i Rhône-dalen strækker sig tilbage til romertiden, og området har i dag mere end 80.000 hektar vinmarker. Floden løber gennem hele regionen og er en vigtig faktor for områdets vinproduktion. Den er med til at regulere klimaet og har skabt forskelligartede jordbundsforhold, der bidrager til områdets unikke vine og variation mellem de forskellige områder.
Vinene opdeles ofte i de to hovedområder: Nordrhône og Sydrhône. Disse to regioner adskiller sig både i klima, druesorter og vinproduktion, hvilket giver et stort udvalg af forskellige vinoplevelser. Begge områder er primært kendt for rødvine, selvom der også produceres hvidvine og rosévine i regionen.
Hvad er forskellen på Nordrhône og Sydrhône?
Selvom Rhône-dalen er én vinregion, er der markante forskelle mellem Nordrhône og Sydrhône i forhold til klima, jordbund og druesorter, hvilket giver vine fra hver del af regionen deres unikke karakter.
Nordrhône: Det mindste af de to områder og strækker sig fra Vienne i nord til Valence i syd. Området er præget af et køligere, kontinentalt klima, med kolde vintre og varme somre. De stejle skråninger langs Rhône-floden i Nordrhône skaber perfekte betingelser for dyrkning af Syrah, som er den dominerende rødvinsdrue i området.
Sydrhône: Er meget større end Nordrhône og dækker et stort område fra Montélimar til Avignon. Klimaet her er middelhavspræget med varme somre og milde vintre. Jordbunden varierer betydeligt i regionen, men mange af vinmarkerne er dækket af store, runde sten kaldet "galets", der hjælper med at bevare varme og bidrager til druestokkens modning. Grenache er den mest udbredte drue i Sydrhône.
Hvordan er klassificering af Rhône-vine?
I Rhône inddeles vine i fire klassifikationsniveauer:
• Côtes du Rhône AOC
• Côtes du Rhône Villages
• Côtes du Rhône Villages + bynavn
• Cru
Kravene stiger for hvert niveau, og det gør vinens kvalitet sædvanligvis også.
Côtes du Rhône AOC: Vine, som alene klassificeres med betegnelsen ”Côtes du Rhône AOC” er det første niveau. Reglerne er ikke strikse som i de tre andre niveauer, men vinen skal blandt andet have minimum 11% alkohol og være lavet på en af de 21 druesorter, der er tilladt i Rhône.
Côtes du Rhône Villages: Vine med betegnelsen Côtes de Rhône Village skal leve op til højere minimumskrav vedrørende druernes modenhed end en almindelig ”Côtes du Rhône AOC”. Disse vine kan komme fra 95 udvalgte kommuner og har ofte mere kompleksitet.
Côtes du Rhône Villages + bynavn: Vine med betegnelsen Côtes de Rhône Village + ”bynavn” er det næsthøjeste niveau. Der er kun 22 kommuner på dette niveau.
Cru: Det øverste klassifikationsniveau er Cru og dem findes der kun 17 af. Cru-vinene behøver ikke bære navnet Côtes du Rhône, men derimod alene navnet – f.eks. Châteuneuf-du-Pape.
Châteauneuf-du-Pape -du-Pape og de andre Cru vine fra
Den ubestrideligt mest kendte Appellation fra Côtes du Rhône er Cru-vinene fra Châteauneuf-du-Pape. Navnet betyder ”pavens nye slot” og stammer fra 1300-tallet, hvor pavesædet for en stund blev flyttet fra Rom til Avignon her i Sydfrankrig.
Området lige udenfor Avignons porte var ikke egnet til vindyrkning, men det var området yderligere 20 km mod nord. Ergo måtte paven have et sommerpalads her midt i vinmarken, heraf navnet Châteauneuf-du-Pape - "Pavens nye slot".
Vinavlerne kan fremstille vin på basis af 13 tilladte druesorter, men hovedparten sværger til at bruge Grenache, Syrah og Mourvèdre (populært forkortet GSM), hvor hovedvægten almindeligvis lægges på Grenache-druerne.
Lovgivningen har begrænset udbyttet til 35 hektoliter pr. hektar og alkoholprocenten til at være mindst 12,5% vol., men i dag finder sjældendt Châteauneuf vine under 14% vol.
Der er i alt 17 områder i Rhône på dette øverste klassifikationsniveau. Blandt de andre kendte Cru’er kan nævnes f.eks. Gigondas, Vacquyeras, Ventoux, Rasteau og Visan. Det nyeste område, som har fået denne klassifikation, er Cairanne.