Når du vælger vin til Mortens and, skal du huske, at det handler om at balancere fedmen fra anden med vinens friskhed og struktur. Samtidig skal vinen kunne spille sammen med sødmen fra kartoflerne og syrligheden i rødkålen. Netop derfor fungerer vine fra Sydrhône, Amarone, Zinfandel og californisk Pinot Noir så godt – det er præcis de samme stilarter, vi vælger juleaften.
Vin fra Sydrhône er et af de sikreste valg til Mortens aften. Her får du blandinger på Grenache, Syrah og Mourvèdre, som giver en smag af bage røde bær, provenceurter og en blød struktur. Det passer perfekt til både andens fedme og den sødlige rødkål. En Châteauneuf-du-Pape er luksusvalget, hvor de højere tanniner kan binde sig til proteinerne i anden, mens en Côtes du Rhône giver en blødere – men stadig enormt klassisk smag til en skarp pris.
Amarone della Valpolicella er et klassisk valg til Mortens and. Vinen laves på tørrede druer, som skaber enorm kraft, koncentration og en rund sødme, som matcher både anden, de brunede kartofler og saucen. Amarone er et oplagt valg, hvis du vil have en vin, der føles ekstra fyldig og festlig på Mortensaften.
Zinfandel fra køligere egne i Californien giver en vin med masser af moden frugt, men stadig friskhed og balance. Det gør den oplagt til Mortens and, fordi frugten spiller op mod rødkål og kartofler, mens strukturen holder fedmen fra anden i skak. Zinfandel er et fremragende valg, hvis du vil have et amerikansk præg på middagen. Man får også utroligt meget klassisk vin for pengene her!
Mange kan godt lide Pinot Noir til Mortensaften. Det er også en fantastisk vin til and – men elegancen og den delikate karakter fra druen kan godt druknes af maden; medmindre, den kommer fra Californien! Her kombinerer man nemlig elegance med solmoden frugt, hvor frisk syre og saftige bærnoter passer perfekt til rødkålen og saucen, mens den bløde struktur gør vinen nem at drikke. En oplagt ledsager til Mortensaften, hvis du vil have en mere elegant vinoplevelse.