HVAD ER AMARONE?
Udover de lyse og lette Valpolicella-vine, så laves der i området også to specialiteter. Den ene er Recioto, som producenterne har holdt for sig selv i flere hundrede år. Det er en sød og cremet rødvin, der mere er en meditationsvin end egentlig beregnet til mad. Men til et stykke ost eller til en kagedessert vil den være en overraskende lækker oplevelse for de fleste.
Som noget forholdsvis nyt laves Valpolicella Recioto også i en tør udgave med en let bitter eftersmag. Så kaldes den Amarone. Noget som så småt først er blevet en realitet efter 2. Verdenskrig, og som for alvor først blev kendt i Danmark i 1990’erne. Nu er den så kendt og elsket, at alle betragter det som en af vinverdenens klassikere.
HVORDAN LAVES AMARONE?
Direkte oversat betyder Amarone, ”meget bitter”. Amarone blev til ved et tilfælde, da kældermesteren i et stort vinfirma i Verona i begyndelsen af 1950’erne til sin skræk opdagede, at der bag nogle redskaber lå et fad, som han helt havde glemt. Han var overbevist om, at fadets indhold af sød vin nu efter så lang tid måtte være ødelagt. Men faktisk var vinen slet ikke ødelagt, den var bare tør – i modsætning til den oprindelige vin, Recioto.
Amarone er altså lavet på druer, som har fået lov til at tørre nogle måneder. I de første år efter ”opdagelsen”, skete det på bakker placeret på vinbondens loft, hvor alle vinduer var åbnet, så den tørre luft fra bjergene kunne arbejde. I dag er der ikke lofter nok, så mange producenter har bygget specielle haller med ventilation, som automatisk sørger for den rette luft. Knap så romantisk, men absolut effektivt! Amarone er et resultat af Reciotoens meget søde most, som gærer helt ud, så man får en overvældende fyldig, tør passito-vin med et højt alkoholindhold på helt op til 17-18 procent! En Amarone-vin lagrer typisk i minimum 5 år, inden den frigives til salg.
HVORDAN SMAGER EN AMARONE-VIN?
En Amarone er helt unik i sin smag og man opdager tydeligt smagen af blomme, sveske, rosin, chokolade, lidt røg og grillkød, sødme og syre. Amarone fås i mange kvalitetsklasser og derfor også til mange forskellige priser.