Elegant og halvtør champagne fra Louis Roederer.
Blandt Louis Roederers Champagner er Carte Blanche den Champagne, som har fået størst dosage og er dermed den sødeste.
Vinens karakter:
Carte Blanche er helt klart mere markeret af de ældre reserve-vine end en Brut Champagne er det, men vinen har samtidig Roederers kompleksitet og struktur.
Hvad er vinen velegnet til?
Den egner sig bedst til søde desserter, eksempelvis efterretter lavet med honning eller marcipan.
Champagnen bør nydes ved cirka 9-11 grader.
Sådan er champagnen fremstillet:
Blandt Louis Roederers Champagner er Carte Blanche den Champagne, som har fået størst dosage og er dermed den sødeste i sortimentet. Den laves på 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay og 20% Pinot Meunier fra 40 forskellige parceller.
For at sikre en god kontinuitet i stilen er Carte Blanche lavet af seks forskellige årgange, hvoraf ca. 10% kommer fra Louis Roederers berømte 'Réserve' og er udvalgt blandt de ældste årgange.
Vinen gæres på flaske i 3 år, og 'dosagen', d.v.s. den sukkerlikør, der tilsættes, når gæringen på flaske er slut, udgør ca. 38 g. pr. liter mod 11-12 g. i Brut Premier. Efter degorceringen er vinen yderligere gemt i 6 måneder inden afskibning.
Anmeldelser:
- The Wine Advocate - 90 Point
- Stephen Tanzer - 90 Point
- Wine Enthusiast - 89 Point
Om producenten:
Når man disponerer over 214 hektar af Champagne-områdets bedste vinmarker – oven i købet klassificerede som “Premier og Grand Cru” – og næsten kan være selvforsynende med druer fra år til år, er man uden tvivl i en privilegeret situation. Men privilegiet er ikke noget, man kommer let til.
I dag er det Jean-Claude Rouzaud, som selv er uddannet ønolog, der har ansvaret for og ejerskabet af Champagne Louis Roederer. Et bekendtskab med Jean-Claude Rouzaud overbeviser hurtigt en om, at de høje kvalitetsnormer, som grundlæggerne og deres efterfølgere satte for deres champagnefirma, fortsat holdes i hævd den dag i dag.
Huset Louis Roederer dækker selv 80-85% af sit behov med druer fra egne marker, der er harmonisk fordelt i de 3 bedste regioner i Champagne: Montagne de Reims, Vallée de la Marne og Côte des Blancs. 97% af Louis Roederers vinmarker er klassificerede som Grand Cru eller Premier Cru. Samme fordeling findes i de opkøbte druer fra Bouzy og Ambonnay, og begge dele giver helt klart kvalitetsmuligheder.
Vinificeringen foregår i moderne rustfrie ståltanke på 60-100 hl. Det giver den bedste hygiejne og en fuldstændig kontrol over alle processer. Et par etager under jorden findes Roederers meget kendte Vins de Réserve. Det er et lager af gamle vine, som ligger på flerårsbrugte egetræsfade á 60 hl.
Remuage – drejning af flasken – foregår stadig med hånd, og hos Louis Roederer lagres flaskerne i minimum 6 måneder efter “dégorgement” – d.v.s. påsætning af den endelige prop. En detalje som sikrer en endnu større kvalitet, fordi en champagne, som lige er “degorgeret”, skal have tid til at falde til ro.