Collection 244 - fantastisk cuvée fra Louis Roederer.
Collection 244 er den nyeste cuvée fra legendariske Louis Roederer, der er kendt for flagskibet, Cristal. Helt i tråd med en ambition om konstant at forbedre sig, overtager Collection 244 nu pladsen for den tidligere Brut Premier; og sikke en indskiftning! For her er der virkelig tale om en flaske, der sætter barren ualmindeligt højt for en Non-Vintage Champagne.
Vinens karakter:
Stor frugtrig aroma og en forførende smag af eksotiske frugter, vanilje og ristet brød. Den har den cremede og bløde fornemmelse i munden, der er egentlig er meget kendetegnende for Louis Roederer.
Hvad er vinen velegnet til?
Champagnen er perfekt som aperitif på grund af sin friskhed og finesse, men er samtidigt også en glimrende ledsager til fisk og skaldyr.
Serveringstemperatur cirka 10 grader.
Sådan er vinen fremstillet:
Collection 244 henviser til årgangen efter grundlæggelsen af Louis Roederer i 1776. Hver flaske indeholder cirka en tredjedel fra Vallèe de la Marne, Côte de Blancs og Montagne de Reims, hvor hvert område bidrager med sit unikke ’terroir’ til cuvéen. Friheden til at vise mangfoldigheden i disse terroirs er drivkræften bag Collection 244.
Kældermester Jean-Babtiste Lecaillon rykker med denne udgave endnu engang grænserne for ’Non-Vintage’ Champagne.
Hele 54% af indholdet er nemlig Vintage Champagne fra årgang 2019 der anses for at være et virkelig flot år i distriktet.
Druer - cuvèe:
41% Chardonnay
33% Pinot noir
26% Meunier
Druegeografi:
1/3 af indholdet fra "La Rivière"
1/3 af indholdet fra "La Montagne"
1/3 af indholdet fra "La Côte"
Blend:
Indhold af reserve vin:: 36% ( fra årgange 2012/2013/2014/2015/2016/2017/2018)
Vin lagret på fad: 10% ( 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018)
Hele 54% af vinen er fra årgang 2019 (5% gæret på fad)
35% af vinen er malolactisk gæret.
Restsukkerindhold: 7g/l (tidligere 8g/L)
Om producenten:
Når man disponerer over 214 hektar af Champagne-områdets bedste vinmarker – oven i købet klassificerede som “Premier og Grand Cru” – og næsten kan være selvforsynende med druer fra år til år, er man uden tvivl i en privilegeret situation. Men privilegiet er ikke noget, man kommer let til.
I dag er det Jean-Claude Rouzaud, som selv er uddannet ønolog, der har ansvaret for og ejerskabet af Champagne Louis Roederer. Et bekendtskab med Jean-Claude Rouzaud overbeviser hurtigt en om, at de høje kvalitetsnormer, som grundlæggerne og deres efterfølgere satte for deres champagnefirma, fortsat holdes i hævd den dag i dag.
Huset Louis Roederer dækker selv 80-85% af sit behov med druer fra egne marker, der er harmonisk fordelt i de 3 bedste regioner i Champagne: Montagne de Reims, Vallée de la Marne og Côte des Blancs. 97% af Louis Roederers vinmarker er klassificerede som Grand Cru eller Premier Cru. Samme fordeling findes i de opkøbte druer fra Bouzy og Ambonnay, og begge dele giver helt klart kvalitetsmuligheder.
Vinificeringen foregår i moderne rustfrie ståltanke på 60-100 hl. Det giver den bedste hygiejne og en fuldstændig kontrol over alle processer. Et par etager under jorden findes Roederers meget kendte Vins de Réserve. Det er et lager af gamle vine, som ligger på flerårsbrugte egetræsfade á 60 hl.
Remuage – drejning af flasken – foregår stadig med hånd, og hos Louis Roederer lagres flaskerne i minimum 6 måneder efter “dégorgement” – d.v.s. påsætning af den endelige prop. En detalje som sikrer en endnu større kvalitet, fordi en champagne, som lige er “degorgeret”, skal have tid til at falde til ro.