Top-hvidvin fra Sydfrankrig!
Vinen er lavet på 80% Roussanne og 20% Bourboulenc. Vinstokkene som er minimum 35 år gamle, gror på sandede rullestens terrasser, der er syd- sydøst vendt. Høstudbyttet er kun på 29 hektoliter per hektar, hvilket er uhørt lavt. Det betyder at mosten besidder en tårnhøj koncentration og dybde, med meget komplekse elementer. Druerne plukkes manuelt og gennemgår en streng håndsortering. Gæringen begynder i betontanke og afsluttes i franske egetræstønder. Vinen lagrer 6 måneder på fad, og gennemgår bâtonnage, hvilket betyder jævnlig omrøring. En metode man benytter for at få drue- og gærrester, som ikke er fjernet efter afslutningen af gæringsprocessen, til at blive integreret i vinen. Herved udtrækkes komplekse, aromatiske stoffer under modningen, og vinen opnår en formidabel struktur.
Der produceres kun 2.400 flasker årligt.
Vinen har en mørkegul farve, med et grønligt skær. Bouquet'en er udtryksfuld og markant i duften af honning, smør, og abrikos, indrammet af elegante kokos og vaniljenoter. Efter kort tid i glasset finder du også en tydelig duft af karamel. Smagen er fuldfed, og modningen på egetræ er perfekt sammensat med en livlig friskhed. Eftersmagen præges af citrus.
Prøv denne fremragende hvidvin til fiskeretter i flødesauce, fasan, eller modne oste, og server den helst ved 12-14 grader. Brug gerne de store rødvinsglas – så kommer vinen helt til sin ret!
Château la Bastide ledes af den karismatiske Guilhem Durand, som med et benhårdt fokus på kvalitet har ført ejendommen op blandt de bedste i Corbières. Samtidig har Guilhem bevaret jordkontakten, så selvom hans vine spiser kirsebær med de helt store, er priserne endnu menneskelige.
En stor vin skal laves i marken, ikke i kælderen, så Guilhem Durand sørger for at hver vinstok yder sit ypperste. Det gør han blandt andet ved at plante dem meget tæt (over 5000 vinstokke pr hektar), så vinstokkene må slås om vandet, og skyde rødderne dybt ned i undergrunden i kampen for overlevelse. Det giver et lavt udbytte pr vinstok, men desto større koncentration og kompleksitet.
Corbiéres ligger i Languedoc, i Sydfrankrig. Med en gennemsnitlig nedbørsmængde på kun 400 mm om året er Corbières den tørreste appellation i Frankrig. Undergrunden i området er af meget varieret karakter, hvilket har medført, at man har valgt at inddele appellationen i ikke mindre end 11 underdistrikter. Det er stadig Carignan-druen, der er den mest anvendte til vin fra Corbières. Den er dog på stærk tilbagegang, siden man indførte en lokal regel om, at den maksimalt måtte udgøre 50-70% af en given Corbiéres vin. Til at erstatte Carignan har man især valgt at satse på Mourvèdre, Cinsault og Syrah, hvilket bl.a. har været med til at forøge og højne de røde Corbières vines smagsmæssige spændvidde.
Corbières-området producerer også enkelte hvide vine, primært på Bourboulenc, Roussanne og Grenache Blanc, der som gennemgående fællestræk har en behagelig tørhed og friskhed.