Eksklusiv vin fra Ribera del Duero! Med mindre det er ejeren selv der laver vinene, så har en vinproducent altid en ønolog/winemaker, ansat. En ønologs fornemmeste opgaver, kort fortalt, er at sammensætte vine, vide hvornår tiden er inde til at høste, sørge for at have dygtigt personale omkring sig, og have sans for hvornår vinen er i tilstrækkelig harmoni til at komme i handlen.
Sommetider får vinmageren frie hænder til at lave sin helt egen vin uden ”indblanding” - og det har Pradoreys winemaker Francisco Martín San Juan, fået lov til her.
Vinen er lavet på 100% Tinta Fina (Tempranillo), og druerne kommer kun fra én vinmark. Jordbundsforholdene her er helt unikke og består af en meget kalkstensholdig lerjord. Gæringsprocessen sker i rustfri ståltanke med en kontrolleret temperatur på 22 grader, i 22 dage. Efter gæringen hældes vinen på franske egetræsfade og lagrer 14 måneder. Herefter omhældes vinen over på tønder, som er lavet af den meget berømte egetræssort, Nevers. Nevers er en egetræsskov i Bourgogne, hvor træets kvalitet er i særklasse. I dem lagrer vinen yderligere 6 måneder. Til sidst flaskelagrer vinen i 10 måneder, for at opnå perfekt balance, inden den frigives til salg.
Vinens farve er blålig med granatrød kant. Duften er intens og fuld af aromatisk kompleksitet. Der findes elementer af moden frugt, blæk og mineralske essenser typiske for Tinta Fina. Fadlagringen fornemmes også – på en raffineret måde der ikke overdøver frugten. Vinen er fløjlsblød i smagen, med velintegreret tannin, og den har en lang behagelig eftersmag af modne frugter.
Vinstyrke2.dk - 90+ POINT:
"Ungdommelig, frisk og en smule rå i næsen. Et vist vaniljepræg fornemmes uden dog at overdøve dufttonerne af mørke kirsebær og kakao. I munden får du først og fremmest raspende tanniner. Det forekommer mig, at træet ikke er helt integreret, dertil er vaniljesødmen for voldsom.
Ingen tvivl om, at vinen er på vej mod noget større. Lige nu er den for ung, og de mørke bærnoter kommer ikke tilstrækkeligt til udtryk."
Francisco anbefaler at du drikker vinen af store rødvinsglas ved cirka 17-19 grader. Rødt kød, grillet steg af vildt og modne oste går op i en højere enhed sammen med denne fantastiske vin!
Pradorey:
Vingården, Bodegas Pradorey, er beliggende i den største ejendom i Nordspanien, Real Sitio de Ventosilla.
Nærmere betegnet i den østlige del af Ribera del Duero. Ejendommens oprindelse kan dateres helt tilbage til det 12. århundrede. Dokumenter beretter om at der var stor rigdom af dyreliv, på ejendommen.
Med et overfladeareal på 3,000 hektar i kommunen, Gumiel del Mercado, og fuldkomne forhold til vindyrkning, skiller Pradorey sig ud, som én af topproducenterne, i Ribera del Duero.
Kombinationen af terræn, højde, klima og jordbundsforhold, giver vingården optimale betingelser for at lave vine i meget høj kvalitet.
Ejendommen der løber langs floden Duero, strækker sig over 7 kilometer. 520 hektar er beplantet med vinmarker og 900 hektar er dækket af blandt andet egetræsskov, poppeltræslund og korn-, majs-, roe-, og kartoffelmarker. Køer og får har også deres naturlige habitat her. Rene energikilder som hydroelektrisk dæmning og solfangeranlæg, en kro og en vingård indbyder turister til at komme på besøg.
Alt sammen i perfekt harmoni og som mønstereksemplar på bæredygtighed og i respekt for miljøet.
Området
Ribera del Duero ligger i regionen, Castilla y León, i Nordvestspanien. Temperaturerne er høje om dagen og lave om natten, hvilket bevarer aromaen i druerne. Ribera del Duero er hjemsted for nogle af Spaniens såkaldte ”kult-vine”, og mest kendt er det gamle vinhus, Vega Sicilia, der laver topvinen, Unico.
Men måske er det i virkeligheden vinhuset, Pesquera, der for alvor fik Ribera del Duero på verdenskortet, efter at vinguruen Robert Parker, skamroste vinen, Tinto Pesquera, der laves på 100% Tempranillo. En anden berømt vingård er Dominio de Pingus, der ejes af danske Peter Sisseck. Topvinen Pingus er ligeledes lavet på ren Tempranillo. Den koster i øvrigt fra 8.000,- pr. flaske.