For dig, der elsker dybde i glasset
Hvis vin havde en dyb barytonstemme, ville det være Oloroso. Her får du en vin, der har levet et langt og ilt-rigt liv på fad – og det kan smages. Oxidativ lagring giver masser af power, mørk farve og dybe aromaer, og i modsætning til de lettere sherrytyper, har Oloroso ikke lagret under flor – et levende lag af gær i tønden. Denne vin går lige på og hårdt – og er proppet med smag. Her er det ikke frugten, men strukturen, fadet og dybden, der taler. Og de taler højt og klart!
Vinens karakter:
Skinnende mørk mahogni i glasset med intense dufte af valnødder, ristet træ og ædeltræ. Smagen er fyldig, blød og afrundet med en næsten sød fornemmelse fra det høje glycerinindhold – men afslutningen er knastør, elegant og lang.
Hvad er vinen velegnet til?
Oloroso Don José elsker selskab med kraftige kødretter – tænk simreretter, vildt, oksekæber og osso buco. Den spiller også lækkert op mod svampe og vellagrede oste.
Serveringstemperatur: 12–14 – gerne i et hvidvinsglas.
Sådan er vinen fremstillet:
I modsætning til nogle af sine slægtninge, lagrer Oloroso helt uden flor – den får lov til at ånde og udvikle sig i direkte kontakt med ilten i fadet. Det giver en vin med dybde, mørke farver og komplekse, nøddeagtige og træagtige noter. Den høje viskositet skyldes et naturligt højt glycerinindhold, som runder smagen af.
Om producenten:
Firmaet Sánchez Romate har produceret Sherry (og Sherryeddike) her siden slutningen af 1800-tallet. Huset har en lang tradition for kvalitetsprodukter, i 1909 blev de f.eks. udnævnt til officiel leverandør til House of Lords i England og i 1917 blev de udnævnt til officiel leverandør til Vatikanet i Rom.