Ikke langt fra Cádiz i Sydspanien, finder man Sanlúcar de Barrameda. Byens helt store specialitet er den salte, havvindslagrede, lyse manzanilla-sherry. Smag den sammen med et par gode ansjoser, lidt mandler og oliven - så er du et skridt tættere Paradis!
Vinen fremstilles efter det traditionelle solera-system, hvor tønderne er stables i forskellige lag eller i den såkaldte criadera. En stablingsmetode, som ligner en pyramide set i profil. Hvert fino-fad ældes forskelligt afhængigt af gærstammen, luftfugtighed, temperatur og luftstrømme i kælderen.
En tør sherry egner sig utroligt godt til følgende: Forretter, gamle oste, iberisk skinke, nødder, samt skaldyr og fisk. Brug gerne en isspand med både is og vand, så vinen får en temperatur på cirka 6-8 grader. Den nydes bedst af hvidvinsglas.
Vingården Sánchez Romate ligger i Andalusien, nærmere betegnet i byen Jerez, som har lagt navn til drikken sherry. Huset har produceret sherry (og sherryeddike) her siden slutningen af 1800-tallet. Man har en lang tradition for kvalitetsvine og i 1909 blev de udnævnt til officiel leverandør til House of Lords i England, og i 1917 blev de udnævnt til officiel leverandør til Vatikanet i Rom. Så her kan man altså sit kram.
En sherry kan være knastør, hvinende sød, og alt i mellem de to yderpunkter. Find DIN favorit!