Saint-Romain - den til tider oversete appellation.
Beskyttet af spektakulære klipper er Saint-Romain den højest beliggende appellation i Côte de Beaune (mellem 280 og 400 meter over havets overflade). Saint-Romain, som oprindeligt blev præsenteret som en vin fra Hautes-Côtes de Beaune, fik sin egen appellation i 1947. Appellationen dækker omkring 97 hektar vinmarker, heraf 70 hektar for de grønne druer. Vinmarkerne ligger på et skrånende sted hvor de drager fordel af fremragende jordbundsforhold. Blandingen af kalksten, ler og marmor, passer Chardonnay-druen fortrinligt.
Vinens karakter:
Smuk gyldengul farve. Duften er ekspressiv og byder på blandt andet lime og hvide blomster. Smagen er fyldig, tør og frisk. I takt med at den får noget alder vil mineraliteten aftage, og den bliver blødere og mere elegant.
Hvad er vinen velegnet til?
Den meget mineralske profil gør vinen særdeles velegnet til fisk - især dampet. Også bløde oste som eksempelvis Camembert vil den være rigtig god til - den fede og cremede konsistens fra osten, harmonerer perfekt med vinens mineralske syre struktur.
Serveringstemperatur cirka 13 grader. Kan gemmes i op til 5 år fra høståret.
Sådan er vinen fremstillet:
100% Chardonnay. Druerne håndsorteres og presses let inden mosten får lov at gære langsomt på træfade med jævnlige omrøringer. Vinen lagrer i alt cirka 12 måneder på egetræstønder, inden den tappes på flaske.
Om producenten:
Maison Morin Père & Fils blev grundlagt af Claude Morin i 1822. Vinhuset har hjemme i Nuits-Saint-Georges-regionen i Bourgogne. I dag er Morin vidt berømt - både for deres vine og deres Marc de Bourgogne. Selve kælderen på vingården er fra det 18. århundrede, og den er i sig selv en meget populær seværdighed for vinturister.