Lækker sag fra Rumænien!
La Sapata dyrker flere af Rumæniens indfødte druesorter, og denne er en af dem. Denne charmetrold af en PetNat er fremstillet på den lokale druesort Feteasca Regala. Feteasca Regala betyder ordret oversat Den Royale Jomfru, og den er en af Rumæniens stoltheder, som rumænerne forventer vil være med til at sætte landet på vinverdenskortet på ny. PetNat er typen af vin og er en forkortelse af de franske ord Petillant Naturel. Det oversættes til dansk som Naturligt Mousserende. Forklaring følger nedenfor. Der laves årligt 2000 flasker af denne vin.
Vinens karakter:
Middelfyldig vin med blid brus. Slutter saftigt og man har med det samme lyst til næste mundfuld. Der er igen vægt på de friske, grønne frugtnoter og brødnoterne supplerer flot. En uprætentiøs charmetrold med ægte kompleksitet.
Hvad er vinen velegnet til?
Serveres afkølet som aperitif eller til lettere retter med f.eks. fisk og skaldyr eller lettere oste.
Sådan er vinen fremstillet:
PetNat kan laves på to måder; Den ene ved at den alkoholiske gæring afbrydes af, at man tapper vinen på flaske og lukker flasken til med en kapsel, der giver en tilstrækkelig tæt lukning. Dette får gæringen til at danne kuldioxid i stedet for alkohol, og resten af sukkeret i den gærende vin bliver således til brus i stedet for alkohol. Der er ingen sukker tilbage og vinen er tør. Den anden metode er den, at man tager en lille mængde af sin druemost fra vinen til side inden gæringen starter og gemmer den indtil ens vin er færdiggæret, al sukkeret er blevet til alkohol og vinen er blevet tør. Dernæst tappes vinen på flaske sammen med en lille mængde af den ugærede druemost og flasken lukkes med kapsel. På flasken gærer denne most til kuldioxid og vinen bliver let mousserende i den grad, vinbonden ønsker. Denne vin er lavet ved den andennævnte af metoderne. Efter begge metoder ender vinen med at have lidt gærrester i flasken. Det er helt normalt og forventeligt, det skal der være, det ikke kan undgås. Det gør PetNat til en meget interessant vintype, da man på en gang får den unge, friske frugt fra en ny, ung vin og man får kompleksitet fra lagringen med gæren, der løbende finder sted på flasken. Det er simpelthen herligt, her er stor drikkeglæde, masser af charme og umiddelbarhed og samtidig kompleksitet, hvis man skulle få lyst til at nørde vinen. God fornøjelse!
Om producenten:
La Sapata Crama Delta Dunarii ligger i Donau-deltaet i Rumæniens østlige del. Deltaet flyder ud i Sortehavet mod øst, og mod nord deler området grænse med Ukraine. Klimaet i Donau-deltaet er præget af kolde vintre og varme, tørre somre. Rumænien har en lang tradition for vinproduktion, og her finder man både velkendte, internationale sorter som riesling og merlot, og lokale specialiteter som babeasca neagra, feteasca neagra, feteasca regala og en række andre svært udtalelige (men glimrende) druer.
La Sapata dyrker sine cirka 20 hektarer økologisk og med respekt for naturen omkring markerne, men de har også et mål om social bæredygtighed. De seneste årtier er de rumænske landdistrikter gradvist blevet affolket i takt med at flere unge rejser til byerne, og La Sapata arbejder derfor med et ”ethical commitment” til at dæmme op for den store udvandring ved at skabe arbejdspladser for lokalbefolkningen i landområderne.