15 år gammel crémant - fantastisk oplevelse!
Helt unik crémant – den er lavet på ren Chardonnay og er lagret i 6 år, hvilket er den dobbelte tid af hvad en årgangs-champagne skal lagre. Herved opnås en fabelagtig smagspalet, indrammet i fine små bobler og en silkeblød tekstur. Stor oplevelse.
Vinens karakter:
Vidunderlig mousserende vin med meget fine, elegante og vedvarende bobler. Den er ganske fyldig, mildt blomstrende og først og fremmest gnistrende ren i smagen. De næsten 10 års modning betyder at den kan måle sig med mange af de ekslusive årgangs-champagner, som koster langt mere.
Hvad er vinen velegnet til?
Helt i sit es som aperitif, som start på en festlig aften, og naturligvis også helt perfekt til skaldyr og alt det andet gode fra havet.
Sådan er vinen fremstillet:
Vinen er lavet på Chardonnay og helt exceptionelt er det, at den har lagret hele 6 år, hvilket er den dobbelte tid af hvad en årgangs-champagne skal lagre.
Om producenten:
Første gang vinene fra Château d’Orschwihr bliver nævnt i historiebøgerne er helt tilbage i 1600-tallet, men faktisk hævdes det at der allerede under romertiden blev produceret vin her – myten bliver nok aldrig bevist men faktum er, at der i dag fremstilles hvidvine i absolut topkvalitet på dette slot.
Vi har gennem snart 30 år forhandlet vinene fra Château d’Orschwihr, først med den daværende ejer, Hubert Hartmann, og nu med hans søn, Gautier. Det helt unikke – og der hvor Château d’Orschwihr skiller sig ud fra mængden – er deres tilgang og filosofi bag vinfremstillingen: Der lægges stor vægt på bæredygtighed og respekt for miljøet. Det betyder i praksis at sådan noget som kunstgødning og ukrudtsbekæmpelse bliver begrænset til et minimalt niveau. Man har også klare regler for at der ikke må bruges giftige pesticider – både for de ansattes og for den omkringliggende faunas skyld.
Meget usædvanligt er det også, at man på Château d’Orschwihr har valgt ikke at chaptalisere vinene. Det vil sige at man ikke tilsætter sukker i vinene – hvilket ellers er det mest normale at gøre i Alsace. Disse ”tricks” undgår man, for at få den helt rigtige og autentiske smag frem i alle deres vine.
Høstudbyttet er også meget begrænset. Eksempelvis dikterer reglerne i Alsace at en producent må have et maksimalt høstudbytte på 61 hektoliter pr. hektar, til en Alsace Grand Cru vin – hos Château d’Orschwihr har man valgt at reducere det til 45 hektoliter pr. hektar! Igen for at opnå den fuldstændige og uforfalskede karakter i druen og i sidste ende vinen.
Hvis du kunne tænke dig nogle, i særklasse, store oplevelser fra Alsace, så anbefaler vi dig at stifte bekendtskab med vinene fra Château d’Orschwihr.