Unik Muscadet uden sulfitter
Vores fantastiske Loire-producent, Chéreau Carrés, nye serie hedder “Vices&Vertus”, som refererer til de syv dyder og syv dødssynder, der er repræsenteret af skulpturer i deres gamle kælder med vinfade. Her er motivationen at få dig til at opdage de traditionelle druer fra Muscadet-området – hvilke er Melon og Folle Blanche – og så producere vinene med forskellige vinfremstillingsprocesser.
Katharos betyder “renhed” på oldgræsk, og druerne til vinene er udvalgt fra et specifik parcel i Chateau de Chasseloir. Vinen er som noget særligt ikke tilsat sulfitter indtil og med aftapningen. Målet er nemlig at fremvise de originale aromaer fra Melon-druen.
Vinens karakter:
Dette er langt henad vejen en vin, som udtrykker de klassiske Muscadet-karaktertræk, hvor lækker citrus og naturligt modnet stenfrugt blandes sammen med betagende, cremede noter fra lagringen på gærresterne.
Det er især i smagen, man fornemmer de manglende sulfitter, hvor vinen har fået lov til at udvikle nogle mere vilde toner af liljer og mere dyb, saftig frugt, som piftes op af en meget blid oxidation. Du efterlades med en forførende og spændende smag af oliven. Her fornemmer man virkelig potentialet i denne oversete perle, som Melon-druen er.
Hvad er vinen velegnet til?
Da vinen er meget kompleks, kan den kombineres med mange retter såsom hvidt kød og oste. Du kan også nyde den alene som aperitif.
Serveringstemperatur: ca. 12 grader.
Sådan er vinen fremstillet:
Fremstillet på 100% Melon-druer fra 25-30 år gamle stokke, som dyrkes på en skiferskråning. Under vinfremstillingsprocessen tilsættes normalt sulfitter for at beskytte vinen mod oxidation. Producenten har dog bemærket, at sulfitter, når de er kombineret i vinen, skjuler nogle aromatiske molekyler.
For at fremme vinens udtryk har man så besluttet ikke at tilsætte nogen sulfitter fra presningen og frem til aftapningen. Gæren skaber dog nogle naturlige sulfitter under gæringen, hvilket er grunden til, at du kan læse "indeholder sulfitter" på etiketten.
Om producenten:
Vingården Chéreau Carré drives af far-datter-duoen, Bernard Chéreau, som er anden generation, og Louise Chéreau, tredje generation. Deres familiære rødder i regionen går tilbage til det 11. århundrede.
Grundlæggeren af vingården, Bernard Chéreau Sr., var den første til at modne Muscadet-vine på bærmen, en metode, der kaldes “sur lie”, hvilket blev en integreret del af appellationen i 1977.
Både far og søn var pionerer inden for flaskelagrede Muscadet-vine, der var beregnet til at udvikle sig positivt med tiden i kælderen, og de var de første i regionen til at fremhæve denne kvalitet. Louise Chéreau bærer den vision videre ind i fremtiden, og fortsætter familiens filosofi om at fokusere på enkeltmaker, som kaldes, Muscadet Crus Communaux samt lang lagring og absolut kvalitet.