Saftig sydfransk charme på flaske
Côtes du Rhône er et af de områder i Frankrig, hvor man får allermest vin for pengene – især når vi bevæger os uden for de mest berømte appellationer. Her nede i det sydlige Rhône elsker man Grenache, og det mærkes i glasset: varme, sol og masser af frugt. Det er ikke fin vin med løftet lillefinger, men snarere en ærlig, saftig hverdagsvin med charme og karakter. Og så har denne vin en særlig detalje: den ret sjældne drue Marselan, som giver et lille krydret tvist til den klassiske sydrhône-stil.
Vinens karakter:
En flot, klar rød farve i glasset – ikke mørk og tung, men levende og indbydende. Duften er frugtig og umiddelbar, og smagen er blød og rund med masser af modne røde bær. Ingen vilde tanniner, bare en vin der glider lige ned og efterlader dig med et smil på læberne.
Hvad er vinen velegnet til?
Den er skabt til grillet kød, krydrede pølser, sommerfrokoster og alt det, der foregår under åben himmel. En rigtig terrassevin til både bøffer og baggårdshygge. Den har ikke brug for det store forkromede køkken – bare god mad og godt selskab.
Serveringstemperatur: 18 grader.
Sådan er vinen fremstillet:
Man holder sig til de gode gamle traditioner her: druerne bliver afstilket og presset, og så får de lov at gære med skallerne i 10-15 dage for at trække farve og smag. Blendet er 60% Grenache Noir, 30% Syrah og 10% Marselan. Efter vinterens naturlige klaring tappes vinen på flaske om foråret – klar til at nydes ung og frisk.
Om producenten:
I den sydlige Rhônedal, med de flotte, lette Dentelles de Montmirail-bjerge som bagtæppe, har Archimbaud-familien virkelig sat Gigondas på kortet. Før dem var det nærmest umuligt at dyrke vin her, men de plantede vinmarker på de solbeskinnede skråninger mellem Gigondas og Vacqueyras – to af områdets helt store cru'er i Sydrhône.
Familien ejer hele 44 hektar vinmarker, fordelt mellem Gigondas og Vacqueyras, på en jordbund af ler og kalk, og deres ældste vinstokke er op til 80 år gamle. I dag driver Monique Archimbaud sammen med sine børn stedet videre og laver både rød- og hvidvine – men det er de røde, de virkelig brillerer med.
De arbejder med Grenache Noir for frugt og power, Syrah for struktur og jordbundskarakter, og Mourvèdre, som giver vinen krydderier og kant. Druerne håndsorteres og gærer langsomt over tre uger, hvorefter vinene får lov at modne i både cement- og stål-tanke i to vintre. Det giver fyldige, komplekse og krydrede vine, der både smager af sol og provencekrydderier – og som samtidig er en ekstremt gode til prisen!