Imponerende rødvin fra Corbiéres!
Det sydfranske vindistrikt Corbières er et lidt overset område, og det er synd. Denne vin oser nemlig af kvalitet, og den er sammensat til perfektion. Er du glad for de sydlige Rhône-vine, så giv i stedet denne vin en chance - du bliver ellevild med den!
Vinens karakter:
Vinen har en mørk rubinrød farve. Duften er kompleks og byder på noter af krydderier og modne frugter som kirsebær, brombær, og solbær. Smagen er kraftig, lang, og flot koncentreret. God struktur med tanniner, der er elegant integreret i vinen.
Hvad er vinen velegnet til?
Som skabt til rødt kød – både stegt eller grillet. Også fremragende til faste, smagfulde oste. Giv gerne vinen en time på karaffel, og nyd den ved cirka 16-18 grader. Vinen er et supergodt alternativ til en kraftig Rhônevin.
Sådan er vinen fremstillet:
Vinen er lavet på 80% Syrah og 20% Grenache. Druerne er høstet fra over 50 år gamle vinstokke. De vokser i sandholdige rullestens terrasser, der er syd- sydøst vendt. Høstudbyttet er kun på 35 hektoliter per hektar, hvilket er uhørt lavt. Det betyder, at mosten besidder en tårnhøj koncentration og dybde, med meget komplekse elementer. Macerationen – førstegæringen, hvor saften ligger sammen med skallerne foregår over en periode på 15-20 dage. Selve gæringen varer 8-10 dage, og styres ved en kontrolleret temperatur på 28-30 grader. Efter 12 måneders fadlagring på franske egetræstønder, filtreres vinen inden den kommer på flaske.
Om producenten:
Château la Bastide ledes af den karismatiske Guilhem Durand, som med et benhårdt fokus på kvalitet har ført ejendommen op blandt de bedste i Corbières. Samtidig har Guilhem bevaret jordkontakten, så selvom hans vine spiser kirsebær med de helt store, er priserne endnu menneskelige.
En stor vin skal laves i marken, ikke i kælderen, så Guilhem Durand sørger for at hver vinstok yder sit ypperste. Det gør han blandt andet ved at plante dem meget tæt (over 5000 vinstokke pr hektar), så vinstokkene må slås om vandet, og skyde rødderne dybt ned i undergrunden i kampen for overlevelse. Det giver et lavt udbytte pr vinstok, men desto større koncentration og kompleksitet.
Om Corbières:
Corbiéres ligger i Languedoc, i Sydfrankrig. Med en gennemsnitlig nedbørsmængde på kun 400 mm om året er Corbières den tørreste appellation i Frankrig. Undergrunden i området er af meget varieret karakter, hvilket har medført, at man har valgt at inddele appellationen i ikke mindre end 11 underdistrikter.
Det er stadig Carignan-druen, der er den mest anvendte til vin fra Corbières. Den er dog på stærk tilbagegang, siden man indførte en lokal regel om, at den maksimalt måtte udgøre 50-70% af en given Corbiéres vin. Til at erstatte Carignan har man især valgt at satse på Mourvèdre, Cinsault og Syrah, hvilket bl.a. har været med til at forøge og højne de røde Corbières vines smagsmæssige spændvidde.
Corbières-området producerer også enkelte hvide vine, primært på Bourboulenc, Roussanne, Viognier og Grenache Blanc, der som gennemgående fællestræk har en behagelig tørhed og friskhed.