Topklasse Grand Cru Riesling fra Pfingstberg.
Pfingstberg, nyder godt af et perfekt mikroklima: bakkesiden er sydøst-vendt i 300 meters højde, og beskyttet mod vind og regn fra bjergkæden, Vogeserne. Riesling-druen har det især godt her i det urgamle landskab og terroir, som er formet over millioner af år. Et terroir, hvis mineralske komponenter giver en enorm aromatisk kompleksitet til vinene. Jordbunden består af ler og sandsten, og vinmarken er så stejl, at det er nødvendig at bygge den op med terrasser. Der er blevet dyrket vin på Pfingstberg siden 1299!
Vinens karakter:
Denne vin har en smuk dybgul farve. Duften er mineralsk og byder på lækre noter af citrusfrugter og hvide blomster. I smagen fornemmer man en imponerende livlighed og en fremtræden karakter af citron. Pfingstberg rieslingen udvikler lidt af den klassiske petroleum med lagringen, og man fornemmer tydeligt, hvor godt Riesling holder sig!
Hvad er vinen velegnet til?
Som ung er vinen bedst egnet til fisk og skaldyr, men når den får noget alder vil den være fremragende til modne oste eller charcuteri.
Serveringstemperatur cirka 13 grader.
Drikkevindue ifølge Château d'Orschwihr:
Minimum: 6-12 år fra høståret
Optimalt: 12-18 år fra høståret
Maksimalt: 25 år fra høståret
Sådan er vinen fremstillet:
Vinen er lavet på Riesling-druer fra vinmarken, Pfingstberg. Hos Château d’Orschwihr har man valgt ikke at chaptalisere vinene. Det vil sige at man ikke tilsætter sukker i vinene – hvilket ellers er det mest normale at gøre i Alsace. Disse ”tricks” undgår man, for at få den helt rigtige og autentiske smag frem i alle deres vine. Denne vin indeholder kun 0,6 gram restsukker pr. liter, og det betyder at den er markant tør.
Om producenten:
Første gang vinene fra Château d’Orschwihr bliver nævnt i historiebøgerne er helt tilbage i 1600-tallet, men faktisk hævdes det at der allerede under romertiden blev produceret vin her – myten bliver nok aldrig bevist men faktum er, at der i dag fremstilles hvidvine i absolut topkvalitet på dette slot.
Vi har gennem snart 30 år forhandlet vinene fra Château d’Orschwihr, først med den daværende ejer, Hubert Hartmann, og nu med hans søn, Gautier. Det helt unikke – og der hvor Château d’Orschwihr skiller sig ud fra mængden – er deres tilgang og filosofi bag vinfremstillingen: Der lægges stor vægt på bæredygtighed og respekt for miljøet. Det betyder i praksis at sådan noget som kunstgødning og ukrudtsbekæmpelse bliver begrænset til et minimalt niveau. Man har også klare regler for at der ikke må bruges giftige pesticider – både for de ansattes og for den omkringliggende faunas skyld.
Meget usædvanligt er det også, at man på Château d’Orschwihr har valgt ikke at chaptalisere vinene. Det vil sige at man ikke tilsætter sukker i vinene – hvilket ellers er det mest normale at gøre i Alsace. Disse ”tricks” undgår man, for at få den helt rigtige og autentiske smag frem i alle deres vine.
Høstudbyttet er også meget begrænset. Eksempelvis dikterer reglerne i Alsace at en producent må have et maksimalt høstudbytte på 61 hektoliter pr. hektar, til en Alsace Grand Cru vin – hos Château d’Orschwihr har man valgt at reducere det til 45 hektoliter pr. hektar! Igen for at opnå den fuldstændige og uforfalskede karakter i druen og i sidste ende vinen.
Hvis du kunne tænke dig nogle, i særklasse, store oplevelser fra Alsace, så anbefaler vi dig at stifte bekendtskab med vinene fra Château d’Orschwihr.