Riesling Pfingstberg Grand Cru
Riesling Pfingstberg Grand Cru

Topklasse Grand Cru Riesling fra Pfingstberg.


Pfingstberg, nyder godt af et perfekt mikroklima: bakkesiden er sydøst-vendt i 300 meters højde, og beskyttet mod vind og regn fra bjergkæden, Vogeserne. Riesling-druen har det især godt her i det urgamle landskab og terroir, som er formet over millioner af år. Et terroir, hvis mineralske komponenter giver en enorm aromatisk kompleksitet til vinene. Jordbunden består af ler og sandsten, og vinmarken er så stejl, at det er nødvendig at bygge den op med terrasser. Der er blevet dyrket vin på Pfingstberg siden 1299!

Vinbladet - 93 point, august 2021:
"Elegant duft, udviklet og samtidig frisk, kvæde, citrus, blomst. Fyldig smag, cremet, olieret og samtidig tør, lang eftersmag med elegant, ren frugt."

BEST RIESLING ALSACE - SELECTION 2021 DENMARK:
"Denne vin har en mineralsk og fad­præget duft, med et strejf af citrusfrugter og hvide blomster. I smagen er den livlig og med et markant citronpræg, der dominerer, og derefter opdages en mineralsk og saltet side, næsten tannisk. Netop dette er karakteristisk for de unge Pfingstberg-vine. Det skal bemærkes, at Pfingstberg-vine har meget citrus i deres ungdom, men det ændrer sig til det mere mineralske efter 6 til 10 års aldring. Som et resultat afhænger lagringstiden af, hvordan du bedst kan lide vinen.

Som ung er vinen bedst egnet til fisk og skaldyr, men når den får noget alder, vil den være fremragende til modne oste eller charcuteri."


Ideen om en kvalificeret forbruger-guide til gode køb er baggrunden for en årligt tilbagevendende smagning som CIVA – sammenslutningen af vinproducenter i Alsace står bag. Nærmere bestemt drejer det sig om at smage og udvælge de bedste tørre Alsace-riesling med en lokal, national jury som dommere. Konkurrencen har fået titlen “Best Riesling Alsace” og fik i 2019 verdenspremiere i Danmark. I 2021-udgaven var 143 vine tilmeldt og de blev inddelt i fire priskategorier. Herefter blev de smagt af ti dommere, der alle er trænede smagere og kendere af Alsace. Kun de 40 vine med de højeste point i hver priskategori blev udvalgt til at blive offentliggjort på hjemmesiden ”Best Riesling Alsace 2021 Denmark”.

Vinens karakter:

Denne vin har en smuk dybgul farve med en mineralsk og fadpræget duft, med et strejf af citrusfrugter og hvide blomster. I smagen er den  livlig og med et markant citronpræg, der dominerer, og derefter opdages en mineralsk og saltet side, næsten tannisk. Netop dette er karakteristisk for de unge Pfingstberg-vine. Det skal bemærkes, at Pfingstberg-vine har meget lemon i deres ungdom, men det ændrer sig til det mere mineralske efter 6 til 10 års aldring. Som et resultat afhænger aldringstiden af, hvordan du bedst kan lide vinen.

Hvad er vinen velegnet til?

Som ung er vinen bedst egnet til fisk og skaldyr, men når den får noget alder vil den være fremragende til modne oste eller charcuteri.

Serveringstemperatur cirka 13 grader.

Drikkevindue ifølge Château d'Orschwihr:
Minimum: 6-12 år fra høståret
Optimalt: 12-18 år fra høståret
Maksimalt: 25 år fra høståret

Sådan er vinen fremstillet:

Vinen er lavet på Riesling-druer fra vinmarken, Pfingstberg. Hos Château d’Orschwihr har man valgt ikke at chaptalisere vinene. Det vil sige at man ikke tilsætter sukker i vinene – hvilket ellers er det mest normale at gøre i Alsace. Disse ”tricks” undgår man, for at få den helt rigtige og autentiske smag frem i alle deres vine. Denne vin indeholder 3,8 gram restsukker pr. liter, og det betyder at den er markant tør.

Om producenten:

Første gang vinene fra Château d’Orschwihr bliver nævnt i historiebøgerne er helt tilbage i 1600-tallet, men faktisk hævdes det at der allerede under romertiden blev produceret vin her – myten bliver nok aldrig bevist men faktum er, at der i dag fremstilles hvidvine i absolut topkvalitet på dette slot.

Vi har gennem snart 30 år forhandlet vinene fra Château d’Orschwihr, først med den daværende ejer, Hubert Hartmann, og nu med hans søn, Gautier. Det helt unikke – og der hvor Château d’Orschwihr skiller sig ud fra mængden – er deres tilgang og filosofi bag vinfremstillingen: Der lægges stor vægt på bæredygtighed og respekt for miljøet. Det betyder i praksis at sådan noget som kunstgødning og ukrudtsbekæmpelse bliver begrænset til et minimalt niveau. Man har også klare regler for at der ikke må bruges giftige pesticider – både for de ansattes og for den omkringliggende faunas skyld.

Meget usædvanligt er det også, at man på Château d’Orschwihr har valgt ikke at chaptalisere vinene. Det vil sige at man ikke tilsætter sukker i vinene – hvilket ellers er det mest normale at gøre i Alsace. Disse ”tricks” undgår man, for at få den helt rigtige og autentiske smag frem i alle deres vine.

Høstudbyttet er også meget begrænset. Eksempelvis dikterer reglerne i Alsace at en producent må have et maksimalt høstudbytte på 61 hektoliter pr. hektar, til en Alsace Grand Cru vin – hos Château d’Orschwihr har man valgt at reducere det til 45 hektoliter pr. hektar! Igen for at opnå den fuldstændige og uforfalskede karakter i druen og i sidste ende vinen.

Hvis du kunne tænke dig nogle, i særklasse, store oplevelser fra Alsace, så anbefaler vi dig at stifte bekendtskab med vinene fra Château d’Orschwihr.
Vis mere
Vis mindre

Riesling Pfingstberg Grand Cru

   På lager
Antal
Alc %13%
LandFrankrig
OmrådeAlsace
VinhusChâteau d'Orschwihr
Årgang2014
DruerRiesling
SmagsretningFyldig
Krydret
Tør
Flaskestørrelse75 cl.
TypeHvidvin
VarenummerT01931023
Andre har også købt
Vouvray
Vouvray
Fra 90,00
Sancerre Le Grand Roc
Sancerre Blanc Fiou
Sancerre Blanc Fiou
Fra 160,00