altomvin.dk – 6 STJERNER: Se anmeldelse i beskrivelsen. Din Vin Guide - 5 GLAS og 93 POINT flaskehalsen.nu - 5 STJERNER og 94 POINT Se anmeldelse i beskrivelsen. Vinstyrke2.dk - 5 STJERNER Se anmeldelse i beskrivelsen. Politiken - 92 POINT, december 2021: Se anmeldelse i beskrivelsen. Wine Spectator - 93 POINT Guía Peñín - 93 POINT
Reserva-kup fra Ribera del Duero!
Vi har i Danmark udviklet en hed romance med de nordspanske vine fra Ribera del Duero. Fra området der tidligere er blevet kåret til verdens bedste vindistrikt, får du her en formidabel rødvin fra vores mangeårige leverandør, Pradorey. Der er kræset for detaljerne og det smages tydeligt!
Vinens karakter:
I både duft og smag byder vinen dig på en eksplosion af modne bær og frugter, tobak, viol, kaffe, anis og peber. Smagsindtrykkene kæler for smagsløgene på en meget elegant facon, og selvom vinen har markante tanniner, fornemmes den alligevel let drikkelig. Den er tør og kompleks, og som vinen får luft får den endnu mere dybde.
altomvin.dk – BEDSTE JULEVINE OVER 100 KRONER 2021 – 6 STJERNER: ”Smagsnoter: Mørk frugt af sprøde brombær, skovbund og svampede noter. Læder, tørv og grøn peber. God garvesyre. Intens og vedholdende med en saltet, mineralsk finish. Stor vin.”
Politiken - 92 POINT, december 2021: "Fyldig og kraftfuld vin med lækker, moden, mørk bærfrugt og velafstemt, let sødladent fadpræg. God tæthed og dybde. Fin kraft og tæthed, og kartoflernes sødme klares også o.k. Fadtonen er god til kålens krydderi."
Flaskehalsen.nu - 5 stjerner & 94 point: "Faste læsere på Flaskehalsen vil vide, at jeg godt kan lide, hvis rødvine ikke er alt for prægede af fadlagringen – med mindre den virkelig er håndteret flot. Det er den i denne Reserva, der har fået 18 måneder på fransk eg – heraf de seks måneder på den særligt fine franske Nevers-type. Samtidig med at her er tale om en enkeltmarksvin på ren Tempranillo, er det lykkedes at skabe en vin med et imponerende helstøbt udtryk. Her er masser af mørke frugter, krydderier, noter fra fadet – men ikke mere end at frugten også får en central rolle. Mørke noter af peber og kaffe sikrer en flot kombination af mærkbare krydderier, bitre noter, blide frugter og en blød knude på eftersmagen, der får sat et flot punktum for en helt igennem dejlig rødvinsoplevelse. Min eneste grund til ikke at være rigtig forelsket i Finca La Mina Reserva er, at jeg kan få fingrene i den endnu mere fremragende ‘Elite’ for 30 kroner mere, når vi kigger på normalpriserne."
Vinstyrke2.dk - 5 STJERNER, december 2021: "Seriøs og stadig pivung ribera. I duften en kølig og let syrlig tone. Noter af brombær, meget mørk chokolade og et hint af espresso. Særdeles stringent med en markant gennemgående syre og tanniner, der rasper mundhulen. Indslag af brombær, solbær og blåbær samt en umiskendelig mineralitet. Gem den, eller drik den til dyreryg."
Hvad er vinen velegnet til?
Prøv vinen til solide vildtretter, steaks, krydrede simreretter eller modne oste.
Serveringstemperatur cirka 16-18 grader. Hæld gerne vinen på karaffel en time inden servering, og husk de store rødvinsglas - en oplevelse du ikke må gå glip af!
Sådan er vinen fremstillet:
Vinen er lavet på 95% Tempranillo, 3% Cabernet Sauvignon og 2% Merlot. Efter nøje udvælgelse af druerne, gærer de i tanke af rustfrit stål ved en kontrolleret temperatur på 29 grader. Vinen lagres ialt 24 måneder på egetræsfade, og for at opnå optimal harmoni og modenhed, flaskelagrer den yderligere 28 måneder, inden den frigives til salg.
Om producenten:
Vingården, Bodegas Pradorey, er beliggende i den største ejendom i Nordspanien, Real Sitio de Ventosilla. Nærmere betegnet i den østlige del af Ribera del Duero. Ejendommens oprindelse kan dateres helt tilbage til det 12. århundrede. Dokumenter beretter om at der var stor rigdom af dyreliv, på ejendommen. Med et overfladeareal på 3,000 hektar i kommunen, Gumiel del Mercado, og fuldkomne forhold til vindyrkning, skiller Pradorey sig ud, som én af topproducenterne, i Ribera del Duero. Kombinationen af terræn, højde, klima og jordbundsforhold, giver vingården optimale betingelser for at lave vine i meget høj kvalitet.
Om Ribera del Duero:
Ribera del Duero ligger i regionen, Castilla y León, i Nordvestspanien. Temperaturerne er høje om dagen og lave om natten, hvilket bevarer aromaen i druerne. Ribera del Duero er hjemsted for nogle af Spaniens såkaldte ”kult-vine”, og mest kendt er det gamle vinhus, Vega Sicilia, der laver topvinen, Unico.
Men måske er det i virkeligheden vinhuset, Pesquera, der for alvor fik Ribera del Duero på verdenskortet, efter at vinguruen Robert Parker, skamroste vinen, Tinto Pesquera, der laves på 100% Tempranillo.
En anden berømt vingård er Dominio de Pingus, der ejes af danske Peter Sisseck. Topvinen Pingus er ligeledes lavet på ren Tempranillo. Den koster i øvrigt fra 4.000,- pr. flaske!