Gewurztraminer på højt niveau.
Gewurztraminer-druen giver som regel ekstremt behagelige og afbalancerede hvidvine - denne er ingen undtagelse!
Vinens karakter:
Vinen har en herlig parfumeret duft af viol, ananas, abrikos, passionsfrugter, roser, peber og krydderier. Vinen kærtegner din gane, åleglat og fløjsagtig med en unik aromatisk styrke, som kun de store Gewurztraminer-vine besidder.
Producenten har med denne årgang lavet en mere tør og elegant vin end mange forbinder med Gewurztraminer.
Smagen er tyk med orientalsk frugt og honning, og så har den et skønt strejf af friskkværnet peber i eftersmagen.
Hvad er vinen velegnet til?
Perfekt til krydrede retter, som asiatisk krydret mad eller stærke oste. Også meget lækker som aperitif eller til krydrede fiskeretter.
Serveringstemperatur cirka 8-10 grader.
Sådan er vinen fremstillet:
Vinen er lavet på ren Gewurztraminer, og druerne vokser på vinstokke, hvoraf 30% er over 50 år, 30 % 16 år og 40% 12 år gamle. Det er med til at give vinen en enorm kompleksitet og dybde. Vinstokkene gror i det legendariske område, Bollenberg, hvor jorden er rig på især kalksten. Det betyder at vinen får en helt unik mineralsk profil. Restsukker niveauet er lavt.
Om producenten:
Første gang vinene fra Château d’Orschwihr bliver nævnt i historiebøgerne er helt tilbage i 1600-tallet, men faktisk hævdes det at der allerede under romertiden blev produceret vin her – myten bliver nok aldrig bevist men faktum er, at der i dag fremstilles hvidvine i absolut topkvalitet på dette slot.
Vi har gennem snart 30 år forhandlet vinene fra Château d’Orschwihr, først med den daværende ejer, Hubert Hartmann, og nu med hans søn, Gautier. Det helt unikke – og der hvor Château d’Orschwihr skiller sig ud fra mængden – er deres tilgang og filosofi bag vinfremstillingen: Der lægges stor vægt på bæredygtighed og respekt for miljøet. Det betyder i praksis at sådan noget som kunstgødning og ukrudtsbekæmpelse bliver begrænset til et minimalt niveau. Man har også klare regler for at der ikke må bruges giftige pesticider – både for de ansattes og for den omkringliggende faunas skyld.
Meget usædvanligt er det også, at man på Château d’Orschwihr har valgt ikke at chaptalisere vinene. Det vil sige at man ikke tilsætter sukker i vinene – hvilket ellers er det mest normale at gøre i Alsace. Disse ”tricks” undgår man, for at få den helt rigtige og autentiske smag frem i alle deres vine.
Høstudbyttet er også meget begrænset. Eksempelvis dikterer reglerne i Alsace at en producent må have et maksimalt høstudbytte på 61 hektoliter pr. hektar, til en Alsace Grand Cru vin – hos Château d’Orschwihr har man valgt at reducere det til 45 hektoliter pr. hektar! Igen for at opnå den fuldstændige og uforfalskede karakter i druen og i sidste ende vinen.
Hvis du kunne tænke dig nogle, i særklasse, store oplevelser fra Alsace, så anbefaler vi dig at stifte bekendtskab med vinene fra Château d’Orschwihr!