Sjælden caribisk rom fra Saint Lucia
Der findes mange rom på markedet, som stammer fra Caribien. Det er dog ikke hver dag, at man falder over rom fra østaten, Saint Lucia. Her er der et varmt og fugtigt klima, som er til fordel for sukkerrørenes vækst; her gror de i en frugtbar vulkansk jord. Sukkerrørene kom dog først til øen i 1800-tallet, så romtraditionen i Saint Lucia går ikke ligeså langt tilbage.
Rommens karakter:
Fomidable har en intens og mørkgylden farve. Den har en vidunderlig duft af især frugt, honning, rosin, krydderier og vanilje. Smagen er kompleks med saftige, søde frugter, som er flot afbalanceret med ristet eg. Eftersmagen er vedholdende og efterlader et varigt indtryk af en stor rom.
Hvad er rommen velegnet til?
Bør nydes rent, on the rocks eller i et hav af luksuscocktails, som kræver mørk rom.
Sådan er rommen fremstillet:
Admiral Rodney Formidable indeholder rom udelukkende fra den laveste del af kolonnekedler, hvilket resulterer i en meget tungere og mere smagfuld rom. Rommen lagres i 9-12 år i brugte bourbon-fade og blandes derefter af eksperter.
Historien bag rommen:
HMS Formidable var Admiral Rodneys flagskib i det berømte "Battle at the Saints", i 1782. Formidable var i centrum af den britiske flåde, og udnyttede en pludselig ændring i vinden til at "bryde linjen" og sejle ind i den franske flåde for at affyre de 98 kanoner mod Admiral de Grasse's skibe. Formidable kæmpede med iver og mod, og denne tapperhed har inspireret til fremstillingen af en ekstraordinær rom, der fejrer mod, ære og tjeneste.
Siden 1972, hvor St. Lucias to eneste destillerier gik sammen om grundlæggelsen af St. Lucia Distillers, har de løftet sig fra stereotyp masseproduktion til i dag at producere nogle af verdens bedste rom. Destilleriet producerer alt fra super premium rom til cremelikører på rom og har stor succes med det. Så stor, at destilleriet har vundet et hav af internationale priser og er blevet kåret til verdens bedste romdestilleri.
Historisk set efterlod europæernes efterspørgsel på sukker de lokale på St. Lucia med biproduktet melasse, som de producerede rom af i det 17. og 18. århundrede. I starten blev rommen mest drukket af slaver og sømænd, hvor sømændene havde krav på en daglig ration. Hurtigt blev rommen dog mere lønsom end selve sukkerproduktionen.
Rommen produceres som udgangspunkt ved at varmt vand tilsættes melassen. Mæsken hældes over i ståltanke, hvor gær tilsættes, og sukkeret omdannes til alkohol. Fermenteringen varer på St. Lucia mellem 24 og 30 timer. Herefter destilleres væsken i fire forskellige kedler – tre potstills og én kolonnekedel. Afhængig af hvilke kedler, der bruges, ændres rommens profil. St. Lucia lagrer destilleriets rom på egetræsfade af hvid, amerikansk eg. Fadene er på 200 liter. I mindre mængder – til de eksklusive romtyper – bruges også portvins-, vin-, sherry-, madeira- og Sauternesfade. Når man lagrer spiritus i troperne, speedes modningen op med noget, der ligner 2 ½ gang i forhold til Europa - på grund af den højere temperatur og luftfugtighed. Dette betyder, at rom over 10 år ofte bliver meget træede og tanninholdige. På St. Lucia blender man derfor næsten altid gamle fade med nyere fade, så der kommer en fin balance i blendet – og derfor skriver man heller ikke alder på rommen.