Smagen af Nordeuropa
Nu hvor efteråret er rullet ind, er det helt oplagt at sætte fokus på vine, der produceres i de kølige, marginale klimaer. I Danmark har vi en voksende vinproduktion – men mængden er meget lille i øjeblikket. Kigger vi derimod til vores tyske naboer, finder man Riesling fra Mosel med sin sprøde syre og fine mineralitet, mens Spätburgunder fra Ahr og Baden udvikler elegante røde bærtoner og blød finesse.
I Tyskland beviser de, hvordan helt perfekte mikroklimaer fra nordlige breddegrader kan frembringe flasker, der kan måle sig med de helt store spillere. I dag sætter vi fokus på de køligere egne – men som en lille bonus har vi også inkluderet vores helt egen danske rom, som du kan varme dig på, mens bladene rasler af træerne.
Vinproduktion i marginale klimaer
At lave vin i marginale klimaer – altså områder med kølige somre, sene forår eller med begrænset sol – kræver både præcision og tålmodighed. Druerne modner langsomt, hvilket giver høj syre, flotte aromaer og mineralitet, men der kan også være stor variation i vinene fra år til år.
Vinbonden skal opnå den bedst mulige eksponering mod solen ved at vælge de helt rigtige skråninger og jordtyper, som sikrer sollys og som holder på varmen og dræner vandet.
Høsttidspunktet er også vigtigt! For tidlig en høst gør druerne underudviklede – og høster man for sent er der risiko for frost eller at regnen udvander druerne og skaber sygdom. De gode flasker er derfor afhængige af det helt rigtige mikroklima med den perfekte jordbund og selvfølgelig med en producent, som kender sit håndværk. Så selv de mest krævende klimaer kan altså give nogle af verdens mest elegante og karakterfulde vine!