James Suckling - 92 POINT Robert Parker - 92 POINT Peñin Guide 2013 - 91 POINT Peñin Guide - 90 POINT Ekstra Bladet - 5 STJERNER og 92 POINT vinavisen.dk - 5 STJERNER Wine & Spirits Ratings - 93 POINT Flaskehalsen.nu - 5 STJERNER og 94 POINT
Ribera del Duero fra øverste hylde.
Denne vin er en ekstraordinær oplevelse og er kun lavet i tre forskellige årgange! Kun når høsten har været exceptionel god og lagringspotentialet er i top, produceres denne vin.
flaskehalsen.nu - 5 stjerner og 94 point: "Tak skal du ellers have, hvor Prado Rey har optimeret de i forvejen fremragende vine fra vinhuset i Ribera del Duero. Denne Gran Reserva har masser af alder, og det afsløres af den lidt brunlige farve, som vinen efterhånden har antaget. Men den er langt fra ‘over-the-hill’, for smagen viser, at den i allerhøjeste grad er faldet i de perfekte folder, og tanninerne er blødt imponerende op, så den komplette fornemmelse af blød, kraftfuld, fadpræget Ribera del Duero vælter op af glasset. 30 måneders fadlagring gør selvfølgelig sit impact, og når Tempranillo-druerne er tilføjet en sjat Merlot og et skvæt Cabernet Sauvignon er det alt sammen med til at skabe et ekstra saftigt og blødt udtryk. Jeg er blæst tilbage i sædet af denne vin – men ikke helt bagover. Der er en lille my op til den i øvrigt lidt billigere Prado Rey Elite, der er skabt på ren Tempranillo – men for pokker, det smager godt det her."
Vinen er lavet på 95% Tempranillo, 3% Cabernet Sauvignon og 2% Merlot. Druerne er håndplukket og kommer udelukkende fra de allerbedste vinmarker. Gæringen foregår i rustfri ståltanke med en kontrolleret temperatur på 28 grader, i 21 dage. Efter gæringen hældes vinen på franske egetræsfade og lagrer 24 måneder.
Herefter omhældes vinen over på tønder, som er lavet af den meget berømte egetræssort, Nevers. Nevers er en egetræsskov i Bourgogne, hvor træets kvalitet er i særklasse. I dem lagrer vinen yderligere 6 måneder. Til sidst flaskelagrer vinen i 36 måneder, for at opnå optimal harmoni, inden den frigives til salg. En ganske lang og dyr proces.
Vinen har en rubinrød farve med brunlig kant. Yderst nuanceret duft, med noter af lækker frugt, æble, mineraler og balsamico. Vi anbefaler at du dekanterer vinen 2 timer inden servering – så bliver elementerne i duften endnu mere tydelige. Smagen er kødfuld og elegant og med markante tanniner. Kompleks struktur, smagfuld afslutning og fløjlsblød eftersmag. Denne vin kan gemmes i mange år under ideelle forhold. Stege, solide gryderetter og vildt går formidabelt godt til vinen!
Vingården, Bodegas Pradorey, er beliggende i den største ejendom i Nordspanien, Real Sitio de Ventosilla. Nærmere betegnet i den østlige del af Ribera del Duero. Ejendommens oprindelse kan dateres helt tilbage til det 12. århundrede. Dokumenter beretter om at der var stor rigdom af dyreliv, på ejendommen. Med et overfladeareal på 3,000 hektar i kommunen, Gumiel del Mercado, og fuldkomne forhold til vindyrkning, skiller Pradorey sig ud, som én af topproducenterne, i Ribera del Duero. Kombinationen af terræn, højde, klima og jordbundsforhold, giver vingården optimale betingelser for at lave vine i meget høj kvalitet.
Ejendommen der løber langs floden Duero, strækker sig over 7 kilometer. 520 hektar er beplantet med vinmarker og 900 hektar er dækket af blandt andet egetræsskov, poppeltræslund og korn-, majs-, roe-, og kartoffelmarker. Køer og får har også deres naturlige habitat her. Rene energikilder som hydroelektrisk dæmning og solfangeranlæg, en kro og en vingård indbyder turister til at komme på besøg. Alt sammen i perfekt harmoni og som mønstereksemplar på bæredygtighed og i respekt for miljøet.
Ribera del Duero ligger i regionen, Castilla y León, i Nordvestspanien. Temperaturerne er høje om dagen og lave om natten, hvilket bevarer aromaen i druerne. Ribera del Duero er hjemsted for nogle af Spaniens såkaldte ”kult-vine”, og mest kendt er det gamle vinhus, Vega Sicilia, der laver topvinen, Unico.
Men måske er det i virkeligheden vinhuset, Pesquera, der for alvor fik Ribera del Duero på verdenskortet, efter at vinguruen Robert Parker, skamroste vinen, Tinto Pesquera, der laves på 100% Tempranillo. En anden berømt vingård er Dominio de Pingus, der ejes af danske Peter Sisseck. Topvinen Pingus er ligeledes lavet på ren Tempranillo. Den koster i øvrigt fra 8.000,- pr. flaske!