Riesling er en af verdens mest hædrede hvidvinsdruer, da den skaber nogle vine, som udviser helt særlige geografiske karaktertræk - og så er de virkelig ekspressive og kan holde rigtig længe. Desuden laves de også i alle sødmeniveauer. Det er en favorit blandt vineksperterne, men i den grad også blandt forbrugerne, da det er intense og smagfulde vine, som har en virkelig stor friskhed. Tyskland er kongen af Riesling, men der findes alligevel et par andre Riesling-stile derude, som også anses for at være klassiske Riesling-udgaver. Dem tales der også om i dette afsnit. Lær lidt om druen og hvor den dyrkes henne - og så får du selvfølgelig også lært, hvordan Riesling-druen smager i de forskellige regioner! |
|
Dette er en fortsættelse af afsnit 39 om Washington, da der er mange klimatiske fænomener, der går igen i begge stater. Vi ser især på de elegante Pinot Noir-vine fra Oregon, som mange mener er den bedste region for kvalitets-Pinot i USA. I dette afsnit analyserer vi også klimaet i Oregon, og så gennemgår vi druetyperne, vinstilene og appellationerne. |
|
USA er et kæmpestort land, men faktisk er det et ret nyt vinland. I dag er det dog alligevel det fjerde mest vinproducerende land i verden! Selvom, at USA er så stort, så kommer langt det meste af landets vin fra stillehavskysten. Californien står for 85% af hele USA’s produktion, men i den nordligste stillehavsstat, der finder man Washington, som står for 5%, hvor der nærmest kun produceres premium-vine, som er blandt USA's mest populære. I dette afsnit lærer du om Washingtons specielle klimaer og om hvordan landskabet og jordbundsforholdene er skabt. Derudover gennemgåes alle appellationerne, så du får en fornemmelse af, hvad der foregår i denne fascinerende vinregion. |
|
Sauvignon Blanc er klart en af verdens mest succesfulde hvidvinsdruer. Den har nemlig en helt særlig karakteristisk smag og så er den ekstremt forfriskende - og så producerer den også nogle virkelig højkvalitetsvine. Derfor så bliver den også dyrket over det meste af verden - og folk kan ikke få nok af dem - både fordi, de smager fantastisk, men også fordi, man kan få rigtig meget vin for pengene! I dette afsnit kigger vi nærmere på denne fantastiske drues historie og om hvordan den opfører sig ude i vinmarkerne. De vigtigste områder, hvor den dyrkes, gennemgås naturligvis også. |
|
I dette afsnit tager vi tilbage til Spanien. Hos Holte Vinlager har vi nemlig stor kærlighed for de spanske vine - og især dem fra producenten, Pradorey, som vi har handlet med i mange år! Pradorey ligger i Ribera del Duero, hvor de laver vine på Tempranillo-druen - og i dette afsnit har vi også Silvia Pascual med, som vil fortælle om vinene og om området. Husk først at lytte til afsnit 24 om Tempranillo, så du får alt den nødvendige viden om druen og hvor den ellers dyrkes henne. |
|
Nebbiolo-druen er Piemontes, og også hele Italiens, mest hædrede druesort. Den står nemlig bag nogle af verdens mest smagfulde og imponerende vine, som virkelig bare byder på det hele - både elegance, power og kompleksitet - men også holdbarhed! Det er ret nemt med Nebbiolo, da den næsten kun dyrkes i Piemonte i det nordvestlige Italien. Lyt med og lær mere om denne vidunderdrue, men husk at lytte til afsnit 11 om Piemonte først, så du får en idé om, hvordan regionen er opbygget. |
|
Dette afsnit handler om om den gode sags tjeneste. Hos Holte Vinlager har vi nemlig et samarbejde med Veteranfonden, som har skabt en virkelig unik gin, som vi kalder Mission Gin. Vi har produceret den sammen med destilleriet, Origin - og det er alt sammen for at hylde de danske veteraner og også for at give dig muligheden for at smage på verden! Mission Gin er nemlig lavet på helt særlige krydderier. Alt dette har vi fået en snak med ophavsmanden og initiativtageren til Veteranfonden om, som medvirker i afsnittet. |
|
Vi afslutter vores lille fokus på Bordeaux. I dette afsnit handler det om venstrebredden af Bordeaux, hvor det er Cabernet Sauvignon, der er i front i rødvinene sammen med Sauvignon Blanc og Sémillon for hvidvinene og dessertvinene. Så gør dig klar til at lære mere om appellationerne fra venstrebredden, som står bag de mest ikoniske vine i Bordeaux. Men husk at lytte til afsnit 10 og afsnit 29 først, så du får den vigtige grundviden med. |
|
Tiden flyver afsted - og nu er der altså gået endnu et år! Selvom, at årenes forløb er forskellige, så er årets sidste aften dog næsten altid den samme. Nytårsaften er også en traditionsbundet aften - så i dette afsnit ser vi på, hvad der skal være styr på ift. de våde varer! Der skal nemlig både vin, spiritus og cocktails på bordet, når vi byder det nye år velkommen. Så gør dig klar til at komme i nytårsmode - i dette afsnit bliver du nemlig helt genopfrisket og klar til den store aften! |
|
Champagne hænger uløseligt sammen med festlige begivenheder og luksus! Det er også en af de mest markedsførte vinstile i verden, som lever godt af sit fornemme omdømme. Der er dog ikke mange, der drikker Champagne til hverdag - og det er meget mystisk, da det er en af de mest alsidige madvine - og så smager det fantastisk. Champagne giver også et pift til de ellers rutineprægede hverdage. Bliv her klogere på denne fascinerende vinregion og lær mere om druetyperne, klimaet, historien, produktionsmetoden, områderne, etiketterne og klassifikationssystemet. |
|
Nu’ det jul igen! Årets mest traditionsbundne højtid står igen for døren, så det er tid til at opfriske hvilke vine og spiritusser, der skal drikkes i julen. Få her det fulde overblik, hvor du får overskuelig og hurtig inspiration i den ellers hektiske juletid. Vi taler om vinparringer til julemåltidet samt den spiritus, som oftest følger efter maden. |
|
I dette afsnit holder vi en lille pause fra vinen... og så alligevel ikke. Det skal nemlig handle om Cognac, som jo egentlig bare er destilleret vin. Vi skal derfor stadig lære om druer, forskellige subzoner og selvfølgelig hvordan man laver cognac. Vi har Cyril Godet med fra vores fantastiske producent, Godet, som også kommer med en masse guldkorn. |
|
I dette afsnit vender vi tilbage til Bordeaux. Denne gang zoomes der dog ind på højrebredden, hvor man finder en række appellationer, der fokuserer på Merlot-druen. Du kommer til at lære om de forskellige appellationer, deres klimaer og klassifikationer. Som gæst har vi også Franck Griffoul fra Vignobles Brunot, som er en af vores trofaste producenter, der står bag vores forskellige højrebreds-vinhuse. |
|
Du kender helt sikkert vinene fra Sydrhône, som er et af danskernes favoritområder. Men lige vest for Rhônedalen, der starter de to regioner, Languedoc og Roussillon. Her, der kan man finde vine, som er i samme stil, men som typisk koster langt mindre end dem fra Rhône. Det er et kæmpe område, som producerer tonsvis af flasker i mange forskellige vinstile - både rød, hvid, rosé mousserende og hedvin. I dette afsnit zoomer vi ind på de her to regioner og finder ud af, hvad det egentlig er, de laver dernede. |
|
Det kan godt være, at Pinot Noir og Chardonnay er de to mest prestigefyldte druesorter i verden. Men når det kommer til stykket, hvad er det så de danske forbrugere typisk hiver ned fra hylderne? Zinfandel-druen er i hvert fald det sikre valg - og med god grund. Den kan nemlig lave vine, som minder om både de populære vine fra Sydrhône - men også Amarone, som især også falder i god jord herhjemme. Zinfandel hedder også, Primitivo, i Italien - og i dette afsnit lærer du om historien bag denne drue, samt hvor den dyrkes henne. |
|
Syditalienske vine er virkelig populære i Danmark. Det er nemlig her, man får nogle solmodne og kraftige vine, som passer perfekt til de danske smagsløg. De fleste har nok smagt vinene herfra på et tidspunkt, men har du også styr på hvilke regioner, der står bag vinene og hvilke druer, man egentlig bruger? Hvis ikke, så kommer du i hvert fald til at lære det i dette afsnit. Så følg med nu, hvor vi gennemgår regionerne, Campania, Puglia, Basilicata, Calabrien og Sicilien - men vi svinger også lige forbi Sardinien, nu hvor vi er i gang. |
|
I den østlige del af Norditalien, der finder man tre regioner, som laver vine, hvor man bl.a. bruger særlige vinmetoder. Det er dog også her, hvor kulturer mødes, da mange af vinene henter inspiration fra nabolandene i nord og øst. Dette afsnit er et lynkursus, hvor du lærer om druerne og vinstilene i regionerne, Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia og Veneto - men der kigges også lige hurtigt på Emilia Romagna. |
|
Der tages hul på endnu et afsnit i vores drueserie. Denne gang handler det om Spaniens signaturdrue, Tempranillo, som næsten kun producerer vin på Den Iberiske Halvø. Du kommer til at lære om druens biologiske karaktertræk, hvor der også kommer noget generel botanisk viden, og så ser vi nærmere på Spaniens to hovedregioner for Tempranillo, nemlig La Rioja og Castilla y León. |
|
Så skal vi tilbage til hedvinene, men denne gang handler det om sherry, som kommer fra et af de sydligste vinområder på fastlandet i Europa. Når du hører ordet, sherry, så tænker du nok på din bedstemor med lugten af mahognimøbler og cerutter - og så den søde sherry, som har stået åbent inde i skabet i flere år. Den side af sherry-verdenen, er dog mest for for dem, som bor uden for Spanien. De rigtige sherry-aficionados, de drikker nemlig de mere hædrede sherry-stile, som er knastørre, hvor hele processen bag skabelsen af dem er dybt fascinerende og også ret nørdet. Så læn dig tilbage og nyd dette indblik i vinverdenen, som virkelig er et kapitel for sig selv - det er nemlig nogle helt særlige vine, som du lærer at kende i dette afsnit. |
|
Det er måske ikke alle, der er klar over, hvad østrigsk vin egentlig går ud på - men det er faktisk godt for alle dem, som har fundet ud af, at man virkelig får høj kvalitet herfra. Det er nemlig fantastiske vine, der kommer fra Østrig, og de bliver kun mere og mere hypede. Det er nemlig et land, som laver vine på lokale druesorter, som folk ikke har så meget erfaring med, men når først, at vindrikkerne får øjnene op for dem, så stikker det altså af - for man får nemlig også rigtig meget vin for pengene her i Østrig. Få her et lynkursus, hvor du lærer om druerne, vinloven, klimaet og appellationerne. I dette afsnit bliver du klogere på Sydafrika som vinland, hvor du lærer om historien, om klimaerne, druerne og appellationssystemet, og så bliver de forskellige vinområder også gennemgået. |
|
Nu skal det handle om Sydafrika, som kommercielt set er et ret nyt vinland, men man laver dog alligevel nogle vine, som man virkelig skal holde øje med. De har nemlig taget den franske vinkultur til sig, og i dag, så laver de vine, som konkurrerer med forbillederne fra Europa. Men den høje kvalitet, man får ift. den lave pris, man betaler for vinene, den er dog meget bedre her i Sydafrika. I dette afsnit bliver du klogere på Sydafrika som vinland, hvor du lærer om historien, om klimaerne, druerne og appellationssystemet, og så bliver de forskellige vinområder også gennemgået. |
|
I dette afsnit hiver vi endnu en drue op af hatten - det skal nemlig handle om verdens mest populære og prestigefyldte hvidvinsdrue - nemlig, Chardonnay. Alle kender den, men det er nok ikke alle, der er helt klar over, hvor den stammer fra, hvor den bliver dyrket og hvorfor, den egentlig smager som den gør. Men det finder du af i dette afsnit - så følg med her i den her fortsættelse af vores serie om specifikke druer - for efter 20 minutters tid, så bliver du endnu klogere på Chardonnay-druen. |
|
Loire er en stor vinregion, som strækker sig over det vestlige og centrale Frankrig - og her finder man nogle af verdens mest delikate og forfriskende vine. Klimaet ligger lige på grænsen til at kunne modne druer ordentligt, så vinene kan være meget forskellige fra til år til år. Det er dog en region, man skal udforske, da der er mange forskellige druesorter og vinstile, man kan prøve, som også er bundet sammen af en lang række forskellige appellationer. I dette afsnit hiver vi fat i det mest overordnede, så du kan få et godt indtryk af, hvad Loire går ud på. |
|
Pinot Noir er uden tvivl verdens mest prestigefyldte drue, som også står bag verdens dyreste vine. Den er meget besværlig at dyrke, men hvis det gøres ordentligt, så kan man altså producere nogle majestætiske vine, der giver luksusoplevelser, som alle vinnørder jagter. I dette afsnit lærer du om denne vidunderdrues ophav og hvordan, den opfører sig. Du kommer også til at lære lidt om, hvordan vinplanter fungerer - og så ser vi selvfølgelig på, hvilke vinregioner, der leverer de bedste Pinot Noir-vine. |
|
Vi tager igen til Amerika, men denne gang skal vi til Californien i USA. Her er man kendt for en lang række forskellige vinstile, som er lavet på de populære europæiske druesorter. Det er en kæmpe vinregion, hvor vinene generelt har stor modenhed og varme, men man finder altså også kølige områder, hvor man kan lave elegante og mere lette vine. Lyt med nu og bliv klogere på vinhistorien, klimaet, druetyperne, appellationssystemet og de forskellige områder. |
|
Så skal vi til Alsace! Det er en af verdens bedste regioner for hvidvin, og Danmark er faktisk en af de lande, som drikker allermest Alsace-vin - og det giver god mening! Man får nemlig vanvittig meget vin for pengene - det er nemlig vine af topkvalitet, som bliver lavet her! Regionen ligger lige ved den tyske grænse - men Alsace er slet ikke lige så kompliceret at forstå som de tyske regioner - så du kan trygt læne dig tilbage og lytte med. I dette afsnit lærer du det grundlæggende om vinstilene, geologien, klimaet og historien bag Alsace. |
|
Foråret er for alvor i gang, og det betyder også, at sommeren snart står for døren. Og når solens stråler kommer frem, og varmen begynder at suse indover landet, så begynder man automatisk at tænke på rosé! Vi elsker alle den her simple og forfriskende vinstil - men det er ikke alle, som er klar over, hvad rosévin egentlig indebærer. Men det lærer du i dette afsnit, og så bliver du altså også helt klar til at fyre noget ekspertviden af, når flaskerne bliver knappet op ude på terrassen og ude på strandturene. |
|
Tysk vin er højt elsket af vindrikkere over hele verden - og de vinprofessionelle er også pjattede med det - men de er nok mindre glade for at studere og lære om de regioner og det lovsystem, som står bag vinene. Det er nemlig ret kompliceret at finde hoved og hale i tysk vin - for det første er alting på tysk, og så kan deres lovsystem også virke ret forvirrende en gang i mellem. Lyt med, hvor Alexander vil koge Tyskland ned for dig, så du får lært alt det grundlæggende! |
|
Bourgogne er den mest prestigefyldte vinregion i hele verdenen! Hardcore vinnørder kan få våde drømme om Bourgogne - men man kan også få mareridt - for det er umuligt at mestre hele regionen til perfektion. Du kan altså bruge hele livet på at udforske Bourgogne - og du kan i den grad også bruge alle dine penge på at smage vinene herfra. Det er nemlig i Bourgogne, at de allerdyreste vine i verden kommer fra. Dette afsnit tager dog ikke en hel livstid, men derimod blot tyve minutter. |
|
Spanien er et stort land, som byder på mange forskellige vinstile - og eftersom, man bruger lokale druesorter, som nærmest ikke kopieres andre steder i verden, så får man nogle meget unikke vine. Man er især kendt for robuste rødvine, mousserende Cava-vine og friske hvidvine samt den legendariske sherry. Gør dig klar til et hurtigt crash course i vinregionerne fra Spanien. |
|
Piemonte-regionen producerer Italiens mest prestigefyldte vine. Vinene fra Barolo og Barbaresco kan blive rigtig dyre, og de er også blandt verdens mest eftertragtede vine, men der findes også rigtig mange gode hverdagsvine i regionen. Lyt med og lær om klimaet, jordbunden og de populære appellationer i Piemonte. |
|
Vi skal til Sydamerika, hvor både klimaet, landskabet og historien er en helt anden end i Europa. I dette afsnit dykker vi ned i Argentina og Chile, som gemmer på nogle af verdens bedste vine til prisen! Hør mere om hvordan vinindustrien startede i Sydamerika og lær om klimaerne, druerne og hvordan vinene smager. |
|
2020 er ved at være forbi, og vi skal nu alle til at fejre det kommende år på nytårsaften. Traditionen kræver, at der er Champagne til nytår, men der skal i den grad også være cocktails! Lyt med og lær om de perfekte nytårscocktails og bliv også klogere på en af danskernes favoritspiritus - nemlig gin. |
|