Vin til konfirmationen

Foråret er lig med konfirmationer og dermed familiefest. I denne guide anbefaler vi fire fantastiske vinmenuer, som er vejledende og ment som inspiration. Du er således meget velkommen til at ændre på sammensætningen, hvis du ønsker det. Så skal du bare kontakte din Holte Vinlager butik, der kan hjælpe med valg af vinene, så de passer perfekt til maden, der skal serveres. Men har du allerede en god idé om, hvilken slags vine du gerne vil servere til festen, så kan det være, at en af vores vinmenuer kan bruges.

En konfirmationsfest er en stor dag for mange og ikke for mindst konfirmanden. Der er mange ting, der gør den til noget helt særligt. Når selskabet er det helt rigtige, bordplanen går op i en højere enhed, og mad og vin sidder lige i skabet – ja, så er fundamentet lagt til en forrygende fest!

Vi har samlet fire vinmenuer, der kan bruges til konfirmationsfesten.

Der er taget udgangspunkt i, at der skal være en velkomstdrink, hvidvin til forret, rødvin til hovedret og dessertvin til dessert. Det er meget vigtigt, at når en vinmenu sammensættes, skal der være den rette overgang fra første til sidste vin og at vinene er tilpasset menuen. Typisk spiser vi let i starten, senere noget lidt tungere for at slutte af med en sød dessert. Vinene skal følge samme mønster for at få den bedste oplevelse.

Hvilken slags vin?

Da en konfirmationsmiddag kan være tidligere på dagen, er det vigtigt, at vinen er let og elegant fremfor tung og kraftfuld. Det er ligeledes vigtigt at du finder vine, som gæsterne vil synes om. Det skal være gode og spændende vine, men vores anbefaling er, at gå uden om de alt for specielle af slagsen. Det er vigtigt, at dine gæster får en god oplevelse med både mad og vin.

Lad os rådgive dig – vi vil så gerne!

Den gode vært vil sine gæster det bedste og en konfirmation er samtidig en dag, hvor alle ønsker at skabe en uforglemmelig oplevelse – ikke kun for konfirmanden og forældrene, men naturligvis også for hele selskabet. Tunge og sødmefulde vine er ikke det bedste match til maden på denne dag. Derfor er vores generelle anbefaling, at du skal gå efter de lette vine, der for det meste vil være nemme at drikke for de fleste.

Sammensætning af mad og vin

Når du skal sætte vin og mad sammen, skal du, som udgangspunkt, gå efter de ingredienser i maden, der er mest dominerende, og som vinen først og fremmest skal matche til. Men det allerbedste er, at du tager en snak med os, når du har bestemt menuen. Så kan vi meget bedre hjælpe dig til at finde de helt rigtige vine til den menu du har valgt.

Tag udgangspunkt i dit ønskede budget

Ligegyldigt hvilken af livets store fester du skal afholde, vil køb af vin og drikkevarer naturligvis indgå som en del af planlægningen. Selvom man måske gerne vil servere det bedste for sine gæster, så giver det sjældent mening at købe meget dyre og eksklusive vine til en fest. Tag i stedet udgangspunkt i dit ønskede budget og find inspiration i vores fire vinmenuer, når du skal vælge vinen til festen.

Vælg vine, som er nemme at drikke

Når man skal vælge vin til en fest, er det en god idé at vælge en vin, som hverken er for kraftig, for syrlig eller for speciel. Hermed er man sikret at vinen falder i de flestes smag. Selvom vinen ikke bør være for syrlig, bør den dog stadig have lidt syre, da det ofte passer godt til maden. Og selvom du gerne vil vælge en vin, der rammer den brede smag, bør du stadig vælge en vin, som du selv er glad for.

Det ”nemme” valg

Vi har samlet fire vinmenuer med hver deres tema. Du kan derfor nemt vælge en vinmenu, der passer i både din personlige smag og prisniveau.

De enkelte vine i menuerne er valgt, så de passer godt sammen næsten uanset, hvilken slags festmad, der bliver serveret.

Til sidst et par gode tips:

Ved mange fester vil menuen blive præsenteret – enten mundtlig af værten eller kokken eller på små kort på bordene. I den forbindelse kan du også vælge at præsentere vinmenuen, og det kan være en ekstra fin og personlig detalje, hvis du kan fortælle, hvorfor du har valgt netop de vine gæsterne skal drikke til din fest.

Inden festen, så tag gerne nogle flasker til side, som du kan gemme som minde om festen. Når du vil mindes festen, kan du nyde en af flaskerne og tænke tilbage på den dejlige fest.

En vellykket fest er fyldt med god smag - vel at mærke uden man løber tør. Hos Holte Vinlager kan du altid returnere de uåbnede flasker der er tilbage, når festen er slut og gæsterne er gået hjem.

  • 1 glas til velkomst
  • 2 glas hvidvin
  • 3 glas rødvin
  • 1 glas dessertvin
Én helflaske indeholder ca. dette antal glas afhængigt af glassets størrelse:
  • Velkomst: 6 gode glas (6 personer)
  • Hvidvin: 6 gode glas (4 personer)
  • Rødvin: 6 gode glas (2-3 personer)
  • Dessertvin 8-10 glas afhængigt af glassets størrelse. Husk mængden i de forskellige flasker varierer lige fra 37,5 cl., 50 cl. til 70 cl. Vi regner med 8 gode glas pr. helflaske dessertvin (8 personer)




Der kan være stor forskel på, hvor meget vin man skal beregne til sine gæster. Anledningen kan give en ide om mængden. Er det en konfirmation, 50-års fødselsdag, bryllup…? Skal festen holdes en hverdag, lørdag aften eller søndag middag? Der drikkes typisk ikke de samme mængder til alle slags fester og derfor er ovenstående kun vejledende.