Gewürztraminer - symbolet på Alsace.
Gewürz betyder krydret, hvilket faktisk er en af druens vigtigste egenskaber. Traminer betyder "fra Tramin", som er en lille by syd for Tyrol, hvor druen stammer fra. De to druer blev krydset for at give os den Gewürztraminer, vi har i dag. Druen er kendetegnet ved at have en fantastisk smag, som i sær byder på rosenblomst, eksotiske frugtaromaer, samt tilhørende krydrede elementer.
Vinens karakter:
Farven er lysegul og duften har en meget udviklet frugtrig side, med noter af fersken og kærlighedsfrugt. I smagen er den smidig og frisk med en dejlig frugtighed, båret af et behageligt syreindhold. Den sødme, der er til stede er meget afbalanceret og bliver ikke for anmasende. Den bringer samtidig fedme og dybde til vinen.
Hvad er vinen velegnet til?
Ideel som aperitif eller til krydrede asiatiske eller indiske retter. Også fremragende til bløde oste som münster eller camembert.
Serveringstemperatur cirka 13 grader.
Om producenten:
Første gang vinene fra Château d’Orschwihr bliver nævnt i historiebøgerne er helt tilbage i 1600-tallet, men faktisk hævdes det at der allerede under romertiden blev produceret vin her – myten bliver nok aldrig bevist men faktum er, at der i dag fremstilles hvidvine i absolut topkvalitet på dette slot.
Vi har gennem snart 30 år forhandlet vinene fra Château d’Orschwihr, først med den daværende ejer, Hubert Hartmann, og nu med hans søn, Gautier. Det helt unikke – og der hvor Château d’Orschwihr skiller sig ud fra mængden – er deres tilgang og filosofi bag vinfremstillingen: Der lægges stor vægt på bæredygtighed og respekt for miljøet. Det betyder i praksis at sådan noget som kunstgødning og ukrudtsbekæmpelse bliver begrænset til et minimalt niveau. Man har også klare regler for at der ikke må bruges giftige pesticider – både for de ansattes og for den omkringliggende faunas skyld.
Meget usædvanligt er det også, at man på Château d’Orschwihr har valgt ikke at chaptalisere vinene. Det vil sige at man ikke tilsætter sukker i vinene – hvilket ellers er det mest normale at gøre i Alsace. Disse ”tricks” undgår man, for at få den helt rigtige og autentiske smag frem i alle deres vine.
Høstudbyttet er også meget begrænset. Eksempelvis dikterer reglerne i Alsace at en producent må have et maksimalt høstudbytte på 61 hektoliter pr. hektar, til en Alsace Grand Cru vin – hos Château d’Orschwihr har man valgt at reducere det til 45 hektoliter pr. hektar! Igen for at opnå den fuldstændige og uforfalskede karakter i druen og i sidste ende vinen.
Hvis du kunne tænke dig nogle, i særklasse, store oplevelser fra Alsace, så anbefaler vi dig at stifte bekendtskab med vinene fra Château d’Orschwihr.