Skøn Priorat med power og finesse.
I Priorat handler det om håndværk og tradition, samt gamle og robuste vinstokke, der er dyrket og født dybt inde i provinsen Tarragona. De dyrkes på skråninger med lav frugtbarhed og dermed et lavt udbytte. Det giver vinene et unikt udtryk, og her kan du smage et pragteksemplar på en traditionel Priorat-vin.
Vinens karakter:
Vinen har en flot, dyb kirsebærfarve. Duften byder på brombær, sort peber, nelliker og egetræ. Smagen er udtryksfuld, blød, afbalanceret og kompleks. Især rød bærfrugt dominerer smagen med ristede og røgede elementer fra fadlagringen. Noter af lakrids fornemmes også. Vinen har en behagelig lang finish.
Hvad er vinen velegnet til?
Rigtig god til solide kødretter - især oksekød og lam.
Serveringstemperatur cirka 16 grader. Ilt gerne vinen et par timer.
Sådan er vinen fremstillet:
Vinen er lavet på 60% Grenache, 30% Carignan og 10% Cabernet Sauvignon. Omkring 20% af vinen lagres i 10 måneder på egetræsfade og blandes derefter med de øvrige 80% af vinen.
Om Priorat:
Priorat er en lille, dynamisk vinregion i Catalonien, i det nordøstlige Spanien, hvis intense, fyldige rødvine er blevet berømt i de sidste par årtier. Den klassiske Priorat-vin er lavet på druerne Garnacha og Samso/Carignan, og har en koncentreret aroma af specielt lakrids og kirsebær.
Rød Priorat-vin (regionen producerer også små mængder hvid og rosé) er enestående i tre vigtige henseender. For det første er det en af meget få vinstile i verdensklasse, der er baseret på Grenache – en kategori, hvor den kun får selskab af Châteauneuf-du-Pape og topvinene fra Californiens Sine Qua Non.
Spaniens varme, tørre vinmarker er kendt for deres lave udbytte, men Priorats vinstokke giver et ekstremt lavt udbytte selv efter spanske standarder. Udbyttet her er i gennemsnit mindre end fem hektoliter pr. hektar (500 liter pr. hektar).
Officielt er det maksimalt tilladte udbytte for regionen seks tons pr. hektar (omkring 4500 liter pr. hektar eller 2,4 tons pr. hektar - selvom dette sjældent opnås) for rødvine og otte tons pr. hektar (ca. 6000 liter pr. hektar eller 3,2 tons pr. acre) til hvidvine.
For at give en vis sammenhæng er det spanske gennemsnit 25 hektoliter per hektar (2500 liter per hektar), mens f.eks. vinmarker i det kølige, våde Tyskland giver et udbytte tættere på 80 hl/ha (8000 liter per hektar).
Udbyttet er tæt forbundet med kvalitet: lavere udbytte betyder generelt højere kvalitet. Der er tre hovedårsager til Priorats superlave udbytte: klima, næringsfattig jord og vinstokkenes alder.