Slik for voksne.
Hvis du synes at dessertvine ofte kan blive for ”klistrede”, så prøv denne. Den er nemlig flot afstemt på trods af sødmen – et gyldent stykke himmel på flaske!
Vinens karakter:
Flot ravgylden farve. Duften præges af honning og orangemarmelade, og smagen er intens og kompleks med noter af ristede nødder i afslutningen.
Hvad er vinen velegnet til?
Vinen egner sig bedst til kagedesserter, og gerne dem der indeholder nødder. Den smager også helt forrygende alene - dejligt afkølet.
Serveringstemperatur cirka 8-10 grader. Rivesaltes Ambrè udvikler sig kun meget lidt efter aftapning og kan uden problemer gemmes i årtier. En åben flaske holder sig fint i flere måneder, i køleskabet.
Anmeldelser:
6 stjerner på flaskehalsen.nu:
"Når det gælder lyse franske dessertvine, så bliver jeg ofte irriteret over, at det bliver alt for klæbrigt og sødt. Men denne Vin Doux Naturel er anderledes, for bag den honning-gyldne farve gemmer sig en dessertvin, der godt nok er sød og fyldig, men som samtidig er flot afstemt, så det aldrig ender i en den tunge og lidt for klistrede stil, der ellers kan blive fremherskende. Det er en dessertvin i den lettere alkoholende – sammenlignet med eksempelvis portvin – og de 16% alkohol er med til at holde vinen i en rar og charmerende stil. På druesorterne Macabeo og Garnacha (Grenache) har man her skabt en ganske forrygende dessertvin – et gyldent stykke himmel på flaske."
5 stjerner i Smag & Behag:
"Ahh, for pokker da. Dette er jo fredagsslik for voksne. Søde rosiner, roser og flødekaramel i næsen. I munden mærker vi en intens druesaft, figner, honning, appelsin og med masser af fed vanilje, lidt kanel og toast. En lille buttet delikatesse med stor fylde og fuldmoden sødme. Overrask selskabet og server den i stedet for portvin til chokoladetrøfler, en fed andelever eller en kraftig blå ost."
Sådan er vinen fremstillet:
Vinen er lavet på 95& Maccabeu og 5% Grenache. Vinen skal lagre mindst 30 måneder med adgang til ilt, så man får et let aldret præg i vinen.
Languedoc-Roussillon - et og samme område?
Når man taler om Sydfrankrig, taler man oftest om Languedoc og Roussillon. De to regioner, der ofte lægges sammen under betegnelsen Languedoc-Roussillon, er dog vidt forskellige med hver deres særpræg. Distrikterne har altid haft enorm betydning – ikke mindst på grund af deres størrelse og vinmæssige afkast.
Tilsammen har Languedoc og Roussillon flere vinmarker end hele USA til sammen. Det sydfranske vindistrikt er og har altid har været meget nytænkende. De klassiske druetyper som Cinsault skiftes løbende ud med mere kvalitetsprægede druetyper som Syrah, Grenache og Roussanne, der viser utroligt flotte resultater.
I takt med at forbrugerne forlanger højere kvalitet i såvel dagligdagsvinene som i de mere eksklusive vine, har producenterne generelt hævet kvaliteten flere klasser. Roussillon-området ligger tættere på den spanske grænse end Languedoc. I stedet for de flade, tørre sletter, som vi finder i Languedoc, er området mere bjergrigt og frodigt. Ud over vinmarker er regionen domineret af frugtplantager og oliventræer. Udviklingen af Roussillon-vin er ikke så dynamisk som Languedoc-vin, og temperaturkontrollerede gæringstanke og nye fade er stadig en luksus.
Man har i distriktet kigget Rhônedalen lidt over skulderen og prøver at motivere producenterne i området ved at opdele Roussillon-vinen i almindelig Côtes du Roussillon og Côtes du Roussillon-Villages, hvilket allerede har været med til at hæve den generelle kvalitet en hel del.